Aktuelno

Mihajlović o Rio Tintu: Ako studija pokaže da će biti uticaja na životnu sredinu – projekat se neće realizovati

Komentari

Autor: Fonet

30/07/2021

-

20:22

Mihajlović o Rio Tintu: Ako studija pokaže da će biti uticaja na životnu sredinu – projekat se neće realizovati
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od studija o proceni uticaja na životnu sredinu zavisiće da li ćemo imati rudarenje i proizvodnju litijuma, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja dodaje da ni ona, niti Vlada Srbije nisu advokati kompanije Rio Tinto.

Ono što je za nas važno je da znamo da li hoćemo da razvijamo ne samo rudnik, već i fabriku litijumskih baterija i električnih vozila, rekla je Mihajlović u Užicu. 

Tanjug/Zoran Petrović

 

“Ono što čujemo nisu nikakvi ekološki protesti, već politički. Niko danas ne može sa sigurnošću da kaže da li će i kakav biti uticaj na životnu sredinu. To ćemo znati tek kada studija bude gotova, a tada će svi građani biti upoznati sa njom i informisani o svemu i onda ćemo doneti odluku, poručila je Mihajlović.

 Mihajlović je navela da svi treba da znaju da govorimo o potencijalnom uticaju na BDP od 17 milijardi evra, jer želimo kompletan lanac proizvodnje, od prerade rude, preko fabrike litijumskih baterija i proizvodnji električnih vozila. 

“Bez obzira na odluke kompanije i na to što će uložiti 2,4 milijarde evra, ako građani ne prihvate i ako studija pokaže da će biti uticaja na životnu sredinu – projekat se neće realizovati“, zaključila je Mihajlović i dodala da misli da svako može da ima svoje mišljenje, ali da veruje da je ovo razvojni projekat koji će uticati na rast privrede i koji je dobar za nas. 

Mihajlović ja podsetila da će prvi zeleni rudnik u Srbiji biti otvoren početkom oktobra u Boru, a da će svi budući projekti biti realizovani samo ako ispune sve standarde u zaštiti životne sredine.

Preporuka za vas

Burna debata o projektu Rio Tinta: Kritičari o teškim posledicama po životnu sredinu, kompanija tvrdi da će rizike svesti na minimum
"Rio Tinto" predstavio planove, čekaju dozvole za rudnik litijuma - protivnici projekta najavljuju proteste

Komentari (0)

Srbija