Aktuelno

Srbija okovana snegom, ali i ledom: U Beogradu danas do 4°C uz subjektivni osećaj minusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljubica Gojković

20/01/2024

-

08:51

Srbija okovana snegom, ali i ledom: U Beogradu danas do 4°C uz subjektivni osećaj minusa
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kraj ove radne nedelje obeležila je intenzivna promena vremena koju nam je doneo prodor hladnog vazduha sa severa Evrope. Pad temperature bio je za više od 10°C, a kiša je juče tokom dana prelazila u susnežicu i sneg.

Lokalno je došlo do formiranja manjeg snežnog pokrivača, međutim sneg koji je padao u severnim predelima topio se pri tlu. Sa premeštanjem hladnog fronta dalje ka jugu u Vojvodini i zapadnoj Srbiji danas dolazi do razvedravanja, dok će južno od Save i Dunava vreme sve do večernjih sati biti oblačno sa snegom, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Nakon hladnog jutra tokom dana dolazi do blažeg otopljenja, a temperatura će se u Beogradu kretati oko 4°C. U centralnim i južnim predelima ostaje oblačno i svežije, sa temperaturom malo ispod nule. Što se tiče snežnog pokrivača, na planinama će do večernjih sati pasti između 10 i 20cm novog snega, dok će se u nižim predelima sneg topiti već u nedelju.

Hladan severni vetar doneće nam i dodatni osećaj svežine, pa će se činiti da je hladnije od izmerenih vrednosti.  

Porast vazdušnog pritiska iznad Evrope donosi nam nekoliko sunčanih, ali ledenih dana. Kao i obično kada je vreme u zimskom periodu vedro tokom noći jutra su veoma hladna, te ćemo u nedelju ujutro imati temperaturu i do -20°C na Pešterskoj visoravni pa do -5 u Beogradu. Tokom dana živa u termometru ostaje između -2°C i 4°C stepena. Vreme će sutra biti vedro i sunčano, sa slabim vetrom, a nagli pad temperature tokom noći uzrokovaće stvaranje poledice. Na snazi je žuti meteoalarm, kao upozorenje na niske temperature i stvaranje leda na kolovozima i trotoarima.

Vedro vreme obeležiće i početak naredne nedelje. Jutarnja temperatura kretaće se oko -5°C, dok će tokom dana na severu biti i do 6°C.

Od utorka dolazi do nove destabilizacije vremena što će uzrokovati prolazno naoblačenje sa kišom. Jaka košava povremeno će duvati i tokom sledeće nedelje, te možemo očekivati blaži porast temperature. Prognostički modeli za sredinu sledeće nedelje najavljuju temperaturu preko 10°C, uz smenu sunca i oblaka i lokalne slabe padavine.

Pred nama je period sa čestom smenom sunčanih i oblačnih dana, ali i intenzivnim temperaturnim oscilacijama te će meteoropate često osećati fizičke tegobe u vidu glavobolje i razdražljivosti.

Komentari (0)

Srbija