Aktuelno

Afrička kuga svinja potvrđena u Bogatiću, eutanazirano oko 300 grla

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

10:21

Afrička kuga svinja potvrđena u Bogatiću, eutanazirano oko 300 grla
Afrička kuga svinja potvrđena u Bogatiću, eutanazirano oko 300 grla - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U selu Banovo Polje kod Bogatića, a po nalogu veterinarske inspekcije, po hitnom postupku obavljena je eutanazija oko 300 grla - suprasnih krmača, nazimica, prasadi i tovljenika nakon potvrđivanja afričke kuge u  gazdinstvu, rekao je za član privremenoog organa opštine Teodor Teodorović.    

"Svinje su eutanazirane u toku jučerašnjeg dana. Na licu mesta je bila veterinarske inspekcije, Uprava za veterinarinu i Veterinarski institut i sve je urađeno po hitnom postupku", rekao je Teodorović za Tanjug.

On je objasnio da je nakon prijave poljoprivrednika o uginuću tri svinje veterinarska inspekcija juče izašla na teren i zajedno sa Veterinarskim institutom Uprave za veterinarstvo izvršila eutanaziju.

"Poljoprivredno domaćinstvo je izuzetno veliko, imalo je mnogo krmača, prasica i tovnika, nešto malo manje od 300 grla", rekao je on.

Kako je naglasio, odrađena je apsolutna dezinfekcija celog dvorišta.

"U dogovoru sa inspekcijama ponovićemo dezinfekciju u petak. Sve smo odradili u najkraćem mogućem roku. Iskreno se nadamo da će ostati na ovome i nadamo se da neće doći do širenja afričke kuge", naveo je Teodorović.

On je napomenuo da će neko vreme biti zabranjeno kretanje životinja, trgovina, i da će inspektori pratiti stanje na terenu.

Teodorović je rekao da farmeri ovog kraja treba da vode računa pri ulasku u svoje dvorište i vrše dezinfekciju.

Istakao je da je opština Bogatić uspevala da odoli talasima svinjske kuge u poslednjih šest meseci i apelovao na poljoprivrednike da mere zaštite podignu na viši nivo.

 

Komentari (0)

Srbija