Aktuelno

Državljanin Srbije uhapšen u Novom Pazaru zbog špijunaže za Albaniju i kosovske službe

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

19:01

Državljanin Srbije uhapšen u Novom Pazaru zbog špijunaže za Albaniju i kosovske službe
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Pazaru je priveden državljanin Srbije A. D. koji se sumnjiči da je deo obaveštajne mreže koju je na teritoriji Srbije organizovao D. R. i da je po njegovim nalozima prikupljao podatke i informacije od značaja za obaveštajnu službu Albanije.

Kako saznaje Tanjug u bezbednosnim strukturama, A.D. je uhapšen u nastavku istrage BIA i Višeg javnog tužilaštva Jagodina(VJT) protiv D.R. koji je osumnjičen da je u Srbiji špijunirao za obaveštajnu službu Albanije ŠIŠ i tzv. obaveštajnu agenciju Kosova.

Podatke koje bi prikupio, A. D. je dostavljao D. R. koji ih je zatim prosleđivao obaveštajnim službama Albanije i tzv. Kosova, za šta su dobijali novčanu naknadu. 

Prilikom pretresa prostorija koje koristi A. D. pronađen je jedan broj predmeta koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog dela.

Određeno mu je zadržavanje do 48 sati tokom kojih će biti izveden pred nadležnog tužioca VJT Jagodina po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnela BIA.

Pre 10 dana D. R. je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo špijunaža. 

On je sa mrežom svojih saradnika od 2022. godine, za Državnu informativnu službu Albanije prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan i tokom kriznih situacija na severu Kosova i Metohije za vreme protesta i barikada. 

Takođe, u više navrata je snimao i kretanje srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija