Aktuelno

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole dva ministarstva zbog slučaja ubijene žene u Valjevu

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

14:35

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole dva ministarstva zbog slučaja ubijene žene u Valjevu
Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole dva ministarstva zbog slučaja ubijene žene u Valjevu - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju povodom navoda iz medija da je ubijena žena iz Valjevu više puta prijavljivala nasilje i proganjanje od bivšeg partnera.

Pašalić je zatražio od MUP-a da mu u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj i dokumentaciju o postupanju policije u tom slučaju i o tome da li je ubijena žena prijavljivala policiji u Valjevu nasilje od strane bivšeg partnera koji je, prema medijskim informacijama, i ranije prijavljivan za partnersko nasilje.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da MUP u izveštaju treba da navede da li su policijski službenici o prijavama ubijene žene obavestili nadležnog dežurnog tužioca, i ako jesu, kakva su uputstva i instrukcije dobili od tužilaštva.

Zaštitnik građana očekuje da se MUP izjasni i da li je policija imala informacije o kretanju i životu počinioca zločina nakon izlaska iz zatvora, da li je ispitala sve rizike po mogućnost da ponovi partnersko nasilje i da li je postupala u skladu sa tim procenama.

Takođe, MUP treba da se izjasni i da li je Policijska uprava Valjevo imala saznanja da je bivši partner ubijene žene imao dozvolu za posedovanje i upotrebu vatrenog oružja, kao i da li su mu izrečene mere nadzora.

Od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Zaštitnik građana je zatražio da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Valjevu i utvrdi da li je imao saznanja o nasilju kojem je ubijena žena bila izložena.

Komentari (0)

Srbija