Aktuelno

Suđenje roditeljima dečaka koji je počinio ubistvo u Ribnikaru: Pročitana optužnica, sutra nastavak glavnog pretresa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2024

-

12:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je počelo suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja 2023. u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio deset osoba-devetoro dece i čuvara te škole i ranio šestoro. Na predlog tužilaštva na glavnom pretresu isključena je javnost. 

U današnjem uvodnom izlaganju pročitana je optužnica, tužilaštvo je dalo svoju uvodnu reč i jedan deo odbrane. Glavni pretres biće nastavljen sutra, uvodnim izlaganjem ostalih branilaca i oštećenih. 

Ispred sudnice broj 1 u Palati pravde jutros je bila ogromna gužva. Prisutan je veliki broj novinara. Majka dečaka brani se sa slobode i stigla je u Palatu pola sat pre početka suđenja. Ispred sudnice stajala je sa svojim advokatima. Otac dečaka u sudnicu je došao iz pritvora, sa lisicama na rukama.

Na početak suđenja došli su i članovi porodice ubijenih, koji su u predmetu oštećena strana. Sa postupajućim tužiocima u Palatu je stigao glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Tužilaštvo je tražilo da sa glavnog pretresa bude isključena javnost zbog zaštite interesa malolenih lica, dok su advokati Miljane i Vladimira K. tražili da javnost bude uključena. Sud je odlučio da javnost bude isključena. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

Porodice ubijenih

Odbrana ne žele da pozivaju maloletnike da svedoče kako se ne bi ponovo izlagali traumi. Smatraju da mogu da se pročitaju samo njihove izjave koje su date tokom istrage. Podsećaju da je u toku parnični postupak koji je otvoren za javnost i da su tu već izneta neka svedočenja.

Danas uvodna izlaganja

Nakon suđenja novinarima su se ispred Palate pravde kratko obratili advokati oštećenih, ali i optuženih.

Goran Petronijević, advokat porodice Aćimović, čija je ćerka ubijena u Ribnikaru, podsetio je medije da je javnost isključena iz postupka, te da se u skladu sa tim ponašaju.

"Upozorio sam sve učesnike u postupku da se pridržavaju zakonski odredbi koje ih obavezuju na čuvanje službene tajne. Danas je počelo uvodno izlaganje, pročitana je optužnica. Tužilaštvo je dalo svoju uvodnu reč. Jedan deo odbrane je dao svoju uvodnu reč. Okrivljeni su se izjašnjavali. Sutra se nastavlja", rekao je Petronijević.

Marko Janković, punomoćnik porodica preživele dece, naveo je da su na današnjem, prvom pretresu bila samo uvodna izlaganja optužnice i uvodna izlaganja dela odbrane.

"Na sledećem glavnom pretresu, koji će biti biti sutra, biće nastavljena uvodna izlaganja ostalih branilaca i oštećenih. Podeljeni su stavovi. Moji klijenti nisu bili protiv toga da suđenje bude javno. Svi prisutniu upozoreni da odavanje tajne predstavlja krivično delo", rekao je on.

Sa druge strane advokati porodice dečaka koji je ubio 10 osoba u školi, kaže da je odluka o isključenju javnosti iz postupka ishitrena i prenagljena. 

"Sud je doneo odluku da se isključi javnost. Mi dalje komentare vezane za krivični postupak ne bi trebalo da dajemo. Naš stav je da je ta odluka suda ishitrena i prenagljena, imajući u vidu da je tužilaštvo odustalo od ispitanja svih posebno osetljivih svedoka. Nadamo se da će sud tokom postupka ponovo razmotriti tu odluku i da će javnost biti u mogućnosti da bude upoznata sa tokom suđenja", rekla je Irina Borović. Ona je dodala da su se roditelji dečaka izjasnili o krivici.

Dodala je da javnost vapi za informacijama sa suđenja i da o tome govori cveliki broj novinarskih ekipa koje su se danas pojavile na suđenju.

Suđenje i sutra

Suđenje je, osim za danas, zakazano i za 30. januar. Osim oca Vladimira K. i majke Miljane K., optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, što očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezbedno, kako je to predviđeno zakonom. Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je navedeno, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M. Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliskog lica.

U toku su dva parnična postupka za naknadu nematerijalne štete zbog nanete duševne boli. Ti pustupci su otvoreni za javnost, a krajem decembra su neki roditelju ubijene dece izneli su svoja svedočenja.

To suđenje biće zatvotreno za javnost samo kada budu svedočili maloletni braća i sestre ubijenih. 

Komentari (0)

Srbija