Aktuelno

Sud u Prištini osudio Duška Arsića na 13 godina zatvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2024

-

11:44

Sud u Prištini osudio Duška Arsića na 13 godina zatvora
Sud u Prištini osudio Duška Arsića na 13 godina zatvora - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Duško Arsić iz Matičana kod Pristine danas je prvostepeno osuđen na 13 godina zatvora, saopštio je predsedavajući sudija Osnovnog suda u Prištini, zbog navodnog učešća u nasilnom proterivanju i iseljavanju Albanaca iz Prištine, kao i zbog maltretiranja jednog maloletnog lica.

Kako je naveo sudija u postupku, Duško Arsić proglašen je krivim na osnovu optužnice, prema kojoj je, navodno, od januara do juna 1999. godine, najpre učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Prištine i okoline i u pljačkanju i paljenju kuća Albanaca.

"Mislim da su posle današnjeg objavljivanja presude i najdobronamerniji posmatrači izgubili iluzije o demokratskom kapacitetu kosovskog pravosuđa. Kosovsko pravosuđe jednostavno svakom narednom presudom ubeđuje javnost da nisu u stanju da sprovedu fer postupak", rekao je branilac Duška Arsića, advokat Nebojša Vlajić.

U slučaju Arsića, i sudski postupak se vodio, a i presuda je doneta bez ikakvih dokaza, tvrdi Vlajić.

"Gde se sudi čoveku koji 20 i više godina na Kosovu živi i niko protiv toga nema ništa a kada izbije imovinski spor on biva uhapšen i prijavljen posle 22 godine ćutanja. Prema tome, ovaj predmet i ovakva presuda uništavaju nadu svakome ko se nada da će na Kosovu dobiti pravdu i svakome koga čeka suđenje za slične stvari. Mogu samo da ponovim svoju raniju izjavu, da ko se pravdi na Kosovu nada, odnosno od kosovskih sudova, ili je vrlo naivan ili je duboko neobavešten", zaključio je Vlajić.

Duško Arsić je uhapšen u decembru 2021. godine na administrativnom prelazu Jarinje, a prethodno je iste godine, u septembru dobio pozitivnu presudu za povratak uzurpirane imovine, za koju je vodio krivični postupak od 2014. godine.

Branilac je najavio žalbu Apelacionom sudu

Komentari (0)

Srbija