Aktuelno

CBK preko NBS nudi tri opcije slanja novca Srbima na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

23:55

CBK preko NBS nudi tri opcije slanja novca Srbima na KiM
CBK preko NBS nudi tri opcije slanja novca Srbima na KiM - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Centralna banka tzv. Kosova (CBK) poslala je Narodnoj banci Srbije (NBS) tri opcije o tome kako se mogu izvršiti platni transferi za Srbe na Kosovu i Metohiji, piše portal Koha.

U CBK-u su rekli da nisu dobili odgovor, a u međuvremenu su te opcije poslate i Evropskoj uniji, dodaje se u tekstu.

Kako se navodi, prema prvoj predloženoj opciji, NBS bi slala sredstva u evrima putem transfera direktno u CBK, nakon čega bi ih CBK distribuirala na bankovne račune korisnika u evrima, prenosi portal "Koha".

Druga opcija bila bi da NBS šalje sredstva u evrima kao transfer međunarodnoj banci u kojoj CBK ima račun, na primer ''Dojče Bundesbank'', a da ih zatim CBK distribuira na bankovne račune korisnika u evrima.

Treća opcija podrazumeva da NBS, u vidu međunarodnog transfera, pošalje sredstva u evrima nekoj od komercijalnih banaka koje posluju i na teritoriji KiM i u centralnoj Srbiji, nakon čega bi ih ta banka distribuirala na račune korisnika u evrima.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je ranije ove sedmice da nije uspeo da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotrebe dinara, ali da se nada da će se na sastanku glavnih pregovarača u utorak u Briselu naći rešenje.

Eskobar je dodao da odluka centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara otežava život Srbima na KiM, istakavši da su SAD zabrinute zbog toga.

To su najugroženiji građani, poput osoba sa invaliditetom, penzionera i studenata. Bio sam dirnut njihovim pričama o tome kako je uredba uticala na njih. Premijer Kurti je obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu danas dao", rekao je Eskobar.

Američki i evropski zvaničnici ranije su više puta pozivali Prištinu da odloži primenu uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara i koja dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija