Aktuelno

HNV: Napad na pripadnika hrvatske zajednice u Subotici

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2021

-

16:49

HNV: Napad na pripadnika hrvatske zajednice u Subotici
HNV: Napad na pripadnika hrvatske zajednice u Subotici - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji saopštilo je danas da im je prijavljen napad na pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, u Subotici.


Kako se navodi u saopštenju, napad je HNV-u prijavljen 4. avgusta, a dogodio se dva dana ranije u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo, kada je, kako se tvrdi, nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), "stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju".

Prethodno je muškarac prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B. od kojih su njih petoro državljani Hrvatske s prebivalištem u toj zemlji.

"Uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, napadač je prvo nasrnuo na putnike u automobilu poručujući im kako će 'poklati sve ustaše' i psujući 'majku ustašku'", stoji u saopštenju.

Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju, koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali, kako tvrde, Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja.

HNV osuđuje napad na etničkoj osnovi i u saopštenju navodi da je ovo još jedan u nizu napada na pripadnike hrvatske manjine u Srbiji.

Od nadležnih organa očekuju hitnu i primjerenu reakciju, stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik Poverenstva za praćenje povreda manjinskih prava HNV Darko Baštovanović.

Komentari (0)

Srbija