Aktuelno

Apel MUP-a: Poštujte ograničenje brzine, ne vozite pod dejstvom alkohola

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

12:37

Apel MUP-a: Poštujte ograničenje brzine, ne vozite pod dejstvom alkohola
Apel MUP-a: Poštujte ograničenje brzine, ne vozite pod dejstvom alkohola - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Nedelje prevencije povreda u saobraćaju, koja se širom sveta obeležava tokom ove sedmice, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da poštuju propise i odgovorno se ponašaju u saobraćaju i time direktno doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na našim putevima. 

"Posebno skrećemo pažnju vozačima da poštuju propisano ograničenje brzine, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i vozačima i putnicima u vozilu da obavezno koriste sigurnosni pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu", saopštio je MUP. 

Prema navodima MUP-a, u Srbiji na godišnjem nivou, u poslednjih pet godina, prosečno je na putevima stradalo 520 učesnika u saobraćaju, dok je više od 3.200 zadobilo teške, a oko 16.000 lake telesne povrede.

Gotovo polovinu poginulih na našim putevima čine pešaci, biciklisti i motociklisti, kao posebno ranjive kategorije učesnika u saobraćaju, napominje MUP.

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju obeležava se širom sveta, svake poslednje nedelje u aprilu, sa namerom da se skrene pažnja na katastrofalne posledice koje saobraćajne nezgode ostavljaju na pojedince, njihove porodice i društvo u celini.

Ministarstvo podseća da su, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, saobraćajne nezgode vodeći uzrok smrti i teških telesnih povreda dece i osoba mlađih od 24 godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija