Aktuelno

Zakupac placa i vlasnik ringišpila ostaju iza rešetaka: Osumnjičenima za nesreću u Kuršmuliji određen pritvor do 30 dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2024

-

16:49

Zakupac placa i vlasnik ringišpila ostaju iza rešetaka: Osumnjičenima za nesreću u Kuršmuliji određen pritvor do 30 dana
Zakupac placa i vlasnik ringišpila ostaju iza rešetaka: Osumnjičenima za nesreću u Kuršmuliji određen pritvor do 30 dana - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Zakupcu placa i vlasniku ringišpila koji se srušio na vašaru u Kuršumliji određen je pritvor do 30 dana, saznaje Euronews Srbija.

Glavni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Kuršumliji Biljana Milosavljević saslušala je danas Z. Lj. (36) iz Knjaževca, vlasnika ringišpila, i J. N. (66) iz Vrnjačke Banje, zakupca placa, zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu učinili krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti. 

Nakon saslušanja tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Kuršumliji predložilo da se osumnjičenima Z.Lj i J.N. odredi pritvor, iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju da će isti ometati postupak uticanjem na svedoke i saučesnike, i iz razloga jer je za krivično delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora teža od pet godina, a način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Osumnjičenom Z.Lj. se stavlja na teret da je bez propisanih mera za bezbednost i zdravlja na radu pustio u upotrebu ringišpil i prodajom karata omogućio korišćenje istog od strane trinaest lica, koji su u toku vožnje, prilikom pucanja glavne cevi i rušenja konstrukcije ringišpila pali na beton i zadobili telesne povrede, dok je osumnjičeni J.N. kao zakupac placa omogućio postavljanje i korišćenje predmetnog ringišpila iako je znao da isti ne zadovoljava propisane mere za bezbednost i zdravlje ljudi. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Podsetimo, zakupac placa i vlasnik ringišpila uhapšeni su juče zbog osnovane sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Prilikom rušenja konstrukcije ringišpila povređeno je 13 osoba pri čemu je 12-godišnja devojčica zadobila teške telesne povrede opasne po život.

Ona je i dalje životno ugrožena i nalazi se u indukovanoj komi, saopšteno je iz UKC Niš. Ostalih 12 povređenih su prošli sa lakšim povredama.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Do nesreće je došlo kada se juče oko 13.30 sati, otkačio deo konstrukcije ringišpila na platou pored autobuske stanice, gde se tradicionalno za vreme vašara nalazi zabavni park.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, povređena su deca i mladi  starosti 10 do 22 godine.

Očevici kažu da se sve desilo u trenutku, da ništa nije ukazivalo da će do nesreće doći. Mnogi koji su bili na vašaru pritrčali su da pomognu deci, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć.

"Kolega i ja smo radili, taksirali. Odjednom smo čuli da je puklo nešto. Videli smo da se ringišpil srušio. Pritrčali smo da pomognemo", priča taksista koji je bio na licu mesta. 

Euronews TV

Zaštitnika građana pokrenuo postupak kontrole u slučaju pada ringišpila

Zaštitnik građana danas je zbog pada ringišpila u Kuršumliji kada je povređeno 13 dece od kojih je jedno zadobilo povrede opasne po život, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Opštinske uprave Kuršumlija.

Zaštitnik građana, kako se navodi u saopštenju, od Opštinske uprave Kuršumlija traži da ga u roku od osam dana informiše o svim okolnostima slučaja, a posebno da li su lokalni nadležni organi u konkretnom slučaju utvrdili da li je vlasnik ringišpila imao dozvolu za postavljanje.

Od nadležnog organa Zaštitnik građana dalje traži da ga izvesti da li je vlasnik ringišpila posedovao atest za ispravnost i njegov bezbedan rad, kao i ko je vlasniku ringišpila izdao takav atest. 

Komentari (0)

Srbija