Aktuelno

Okrivljenoj za napad na nastavnicu u beogradskoj školi određeno zadržavanje, Tužilaštvo predlaže najstrože sankcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2024

-

09:56

Okrivljenoj za napad na nastavnicu u beogradskoj školi određeno zadržavanje, Tužilaštvo predlaže najstrože sankcije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beogradu su doneli rešenje o zadržavanju okrivljene (rođena 1992. godine) za napad na nastavnicu u OŠ Jovan Dučić na Novom Beogradu.

"Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je dana 13.06.2024. godine, u osnovnoj školi na Novom Beogradu, nezadovoljna zaključenom ocenom njenog sina, uputila oštećenoj – nastavnici pretnje po život i telo, vređala je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predelu tela nanevši oštećenoj lake telesne povrede", navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

U saopštenju je još navedeno da je usled radnji okrivljene oštećenoj povređeno ljudsko dostojanstvo i da oseća strah za svoju bezbednost, a ujedno je predmetni događaj izazvao i uznemirenost građana, naročito zbog činjenice da se dogodio u osnovnoj školi.

"Okrivljena će dana 15.06.2024. godine biti saslušana od strane javnog tužioca na sve okolnosti događaja. Svesni učestalosti napada na prosvetne radnike Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija", zaključuju u saopštenju.

Inače, incident se dogodio juče oko 15 sati u kabinetu biologije. Kako nezvanično saznajemo, napadnuta nastavnica je ispričala kolegama da ju je majka dečaka udarila, oborila na pod, a zatim psovala, čupala i šutirala.

Dežurni nastavnik je pozvao policiju koja je ubrzo došla. Pozvana je i Hitna pomoć i nastavnica je zbrinuta u bolnici.

Strože sankcije za nasilje nad nastavnicima

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama krivičnog zakonika, kako bi sankcije za nasilje bile strože.

Ona je za TV Prva navela da je Ministarstvo obavešteno o napadu na nastavnicu u OŠ Jovan Dučić i da se sve završilo fizičkim i psihičkim napadom na učiteljicu.

"To je jedna poruka koja zaista pomalo deprimira sve nas koji učestvujemo u naporima da se atmosfera u školama promeni", navela je ministarka prosvete.

Istakla je da Ministarstvo pravde radi na promeni zakona, a promena podrazumeva da će slučajevi napada na osobu zaposlenu u obrazovnom sistemu i bilo kakvih ataka na njih biti tretirani kao napadi na advokate, što znači da će sankcije izmenama i dopunama ovog zakona biti neuporedivo drugačije, jače nego što su bile do sada.

Đukić Dejanović je dodala da je pojedinačnih incidentnih situacija uvek bilo, ali da trenutno oseća potrebu da najstrože osudi ovakav postupak roditelja koji je fizički napao nastavnicu.

Dodala je da je kontaktirala povređenu nastavnicu.

"Mi smo imale razgovor koji je mene prilično uzdrmao i uznemirio, iako sam po profesiji to što jesam, bazično, lekar, psihijatar. Znate, plakala je zbog toga što se preispituje šta je ona to trebalo da uradi da ne dođe do incidenta i mislim da je psihički bol koji ona još uvek oseća apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela", kazala je Đukić Dejanović.

 

Komentari (0)

Srbija