Aktuelno

Na prelazu Merdare preuzeti posmrtni ostaci tri srpska civila stradalih na Kosovu i Metohiji 1999. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2024

-

14:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Članovi porodica i predstavnici beogradske radne Komisije za nestale preuzeli su danas na administrativnom prelazu Merdare identifikovane posmrtne ostatke tri civila srpske nacionalnosti koji su stradali u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine.

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović izjavio je da su Milenković, Đapa i Mladenović posle 25 godina dočekale dan kada je potvrđen identitet njihovih najmilijih. Kako je rekao, tela su bila u mrtvačnici u Prištini sve ovo vreme i dodatnim naporima su uspeli da dođu do njihovih identiteta.

"Ova lica su, po obdukcionim nalazima ubijena posle dolaska predstavnika međunarodne misije na prostor KiM. To je ono što je velika sramota za tih pedesetak hiljada mirovnjaka koji su dozvolili da se na tako bestijalan način razularena rulja koja je sebe nazivala oslobodilačkom vojskom obračuna sa starim i nemoćnima. Sva tri lica su bila stara preko 50 godina. Cilj im je bio da zatru sve što je ostalo srpsko tada", rekao je Odalović.

Dodao je da će po zahtevu porodica sahrane biti organizovane u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu istakavši da je to ono što Komisija ima kao obavezu.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Na kraju, želeli smo danas da budemo sa porodicama. Ovo su tela koja su se nalazila u mrtvačnici u Prištini. Tamo se nalazi preko 300 tela neidentifikovanih lica, među kojima je najmanje 90 lica srpske nacionalnosti. Ono što nas posebno brine je saradnja sa Prištinom, sa njihovom delegacijom radne grupe, koja je u poslednjih nekoliko godina u totalnom zastoju", rekao je Odalović.

Odalović je naglasio da je zahvaljujući Aljbinu Kurtiju ceo proces oko rasvetljenja sudbina nestalih lica u potpunosti zamrznut.

"Mi prosto ne možemo da se pomerimo. Mi nemamo novih informacija, ovo su tela koja su pronađena pre više od 20 godina, nemamo mnogo onoga što bi trebalo da radimo onako kako smo radili do pre tri godine", rekao je Odalović.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Dodao je i da se od sukoba na Kosovu i Metohiji 1.623 lica vodi kao nestalo. Članovi porodice koji su došli da preuzmu telo Momira Milenkovića kidnapovanog u Prizrenu naglasili su da će se od danas znati gde mu je grob.

"On je kidnapovan 29. avgusta 1999. godine. Otišao je da obiđe kuću i tamo su ga kidnapovali i odveli u nepoznatom pravcu. Do sada ništa o njemu nismo znali. On je kidnapovan zajedno sa prijateljem muslimanom. Do sada se vodio kao nestao, a danas preuzimamo njegovo telo", rekla je njegova supruga Ljiljana Milenković.

Ćerka Marica Stojanović kaže da je telo njenog oca pronađeno u Suvoj Reci i da će on biti sahranjen u Velikoj Plani.

"Hvala Bogu kad smo ga pronašli. Barem da znamo gde mu je grob, da zapalimo sveće, do sada je sve bilo neizvesno. Telo je pronađeno u Suvoj Reci, sahranićemo ga u Velikoj Plani", rekla je Marica Stojanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija