Aktuelno

Ko su političari ubijeni u Peći: Obojica iz iste stranke, prištinski mediji pišu da je sukob izbio zbog lokalnih izbora

Komentari
Ko su političari ubijeni u Peći: Obojica iz iste stranke, prištinski mediji pišu da je sukob izbio zbog lokalnih izbora
Ko su političari ubijeni u Peći: Obojica iz iste stranke, prištinski mediji pišu da je sukob izbio zbog lokalnih izbora - Copyright Prinstscreen YouTube/Tirana Blog

veličina teksta

Aa Aa

Dva prištinska političara ubijena su jučerašnjoj pucnjavi u Peći. Reč je o Astritu Ademaju koji je bio kandidat DPK za gradonačelnika u tom gradu i Bljerandu Kadrijaju, bivšem kandidatu za gradonačelnika Dečana. Prištinska Koha je prenela izjave svedoka koji navode da je najverovatniji uzrok tragedije svađa koja je izbila između Ademaja i Karijaja. 

U sukobu je ranjena još jedna osoba, a mediji prenose da je u pitanju Avni Ademaj, brat stradalog Astrita Ademaja. Avni Ademaj je nakon pružene medicinske pomoći u pritvoru. 

Kosovska policija je objavila da je tragični sukob izbio u blizini ekonomske škole Ali Hadri u Peći odakle su dobili dojavu da su se čuli pucnji. 

Prema izjavama dežurnog lekara u bolnici u Peći, dve žrtve su zadobile rane u grudi i stomak. Naveo je da su oni dovedeni bez znakova života, i da je primljena još jedna ranjena osoba. 

Kako je došlo do sukoba?

Dvojica funkcionera Demokratske partije Kosova Astrit Ademaj i Bjerand Kardijaj su učestvovali u međusobnom obračunu, nezvanično su za Kohu potvrdili svedoci koji su bili prisutni tokom dvostrukog ubistva. 

Prema tvrdnjama svedoka do sukoba je došlo ispred kuće brata Astrita Ademaja, Avnija. Bljerand Kadrijaj je prvi potegao oružje, a zatim je Avni Ademaj ranio njega, prenosi Kosovo online pisanje Kohe. 

Obojica su podlegla povredama u bolnici, a Avni Ademaj, koji je takođe ranjen, posle ukazane lekarske pomoći je uhapšen.

Prema nezvaničnim informacijama, rasprava se rasplamsala oko predstojećih lokalnih izbora i žreba za rangiranje stranaka na izbornim listićima.

Kosovska policija za sada nije potvrdila ove informacije, ali je gradonačelnik Peći Gazemand Muhadžeri potvrdio da je i ranije bilo sukoba između Kadrijaja i Ademaja. On je medijima rekao da su prijatelji u nekoliko navrata pokušali da ih pomire, ali bezuspešno, prenosi Kosovo online. 

Ademaj bio i generalni sekretar univerziteta u Peći

Astrit Ademaj je bio kandidat za gradonačelnika Peći. Jedan od lidera DPK Memil Krasnići je pre mesec dana naveo da je odlučeno da se na oktobarskim izborima posebna pažnja posveti Peći, i da se, uz podršku građana to mesto pretvori u grad ekonomskog, turističkog i kulturnog razvoja, preneo je reporteri.net.

Astrit Ademaj, bio je generalni sekretar Univerziteta u Peći "Hadži Zeka", dok je bio i kandidat za doktorat Univerziteta u Sarajevu iz oblasti Bezbednosnih nauka.

Samo dva sata pre tragedije Astrit Ademaj objavio je video-zapis na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

U tom snimku, Ademaj je uveravao stanovnike Peći da mu poklone poverenje na narednim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar ove godine.

Blerand Kadriaj je na prošlim izborima bio kandidat za gradonačelnika Dečana i politički savetnik bivšeg ministra finansija, Bedria Hamze.

Kurti izrazio saučešće

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u objavi na Fejsbuk stranici potvrdio da su žrtve članovi DPK. Pozvao je policiju da što pre rasvetli slučaj, prenosi Kossev. 

"Šokirani smo ozbiljnim događajem koji se sinoć desio u Peći. Prema zvaničnoj potvrdi Kosovske policije, na mestu događaja ubijena su dva državljanina naše zemlje, kandidat za gradonačelnika Peći A.A., i bivši kandidat za gradonačelnika Dečana B.K., obojica iz Demokratske partije Kosova. Najiskrenije saučešće izražavamo porodicama žrtava, prijateljima i saradnicima iz Demokratske partije Kosova. U ovim teškim trenucima delimo njihovu bol zbog ovog tragičnog gubitka“, napisao je.

Kossev prenosi da je informacije potvrdila i DPK.

"Demokratska partija Kosova šokirana je tragičnom vešću o dvostrukom ubistvu u Peći našeg kandidata za gradonačelnika Peći, Astrita Ademaja i Bljeranda Kadriaja, bivšeg kandidata za gradonačelnika Dečana 2017. Izražavamo najdublje saučešće njihovim porodicama. U ovim teškim trenucima saosećamo s njihovim bolom i molimo ih da nađu snage da se suoče sa velikim gubitkom“, stoji u saopštenju.

Danas je objavljeno da će DPK, zbog tragično nastradalih funkcionera, obustaviti sve političke aktivnosti. 

 

Komentari (0)

Srbija