Aktuelno

U Carini za Euronews Srbija otkrivaju kako je pronađena slika Paje Jovanovića kod člana gradske vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2021

-

17:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj otkrivanja slike "Stražar" Paje Jovanovića na aerodromu Nikola Tesla 15. jula ove godine ne prestaje da izaziva pažnju javnosti. CINS je otkrio da je "misteriozni kupac", kako su ga tada nazivali  mediji, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove grada beograda Nikola Kovačević. U Carinskoj kontroli za Euronews Srbija otkrivaju kako je carinik primetio sliku.  

Šef carinske ispostave na beogradskom aerodromu Branka Popović za Euronews Srbija kaže da su carinici tog dana obavljali redovan posao, i da su pokrivali crveni i zeleni kontrolni prolaz.  

U konkretnom slučaju, kažu da je putnik ušao u zeleni prolaz, što podrazumeva da nije imao da prijavi ništa za carinu i da se uputio da pređe granicu.  

"Kolega ga je zaustavio jer je bilo očigledno, na kolicima je stajala slika, nije se datog momenta videlo koja", rekla je Popović i dodala da je slika bila umotana u dve velike kese, ali se po obrisima videlo da je reč o slici.

Kako je objasnila, carinik je tražio da se paket odmota, što je putnik i uradio.  

"Kolega je video da je reč o umetničkom delu”, objasnila je i dodala da se tada nije znala vrednost dela, ni autor.

Inače, Nikola Kovačević je za CINS rekao da nije pokušao da sakrije sliku, već da je prišao cariniku kako bi ga pitao šta da radi jer ima kulturno dobro. 

"Kao kada dolazite u Egipat i donosite delove piramide i kažete ’draga moja zemljo, evo doneo sam iz druge zemlje delove piramide’“, izjavio je Kovačević za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Popović: Zakon isti za sve

Branka Popović poručuje da je zakon isti za sve putnike i da za carinu postoje dve grupe: ona koja sa sobom ne nosi ništa za carinjenje i ona koja nosi neke predmete.  

Kako kaže, to je za carinu uobičajena situacija i često se dešava da se u zelenom prolazu otrkiju skupoceni satovi i umetnička dela. 

"Carina je reagovala normlano, to je naš ustaljeni postupak. Pristupamo novoj proceduri, nema carinjenja, nema razgovora s putnikom. Samo uradimo detalaj pretres ostalih stvari i tako je i kolega uradio i našao prateću dokuentaciju tog dela, iz čega saznajemo da je velika vrednost, da je reč o slikaru Paji Jovanoviću”, navodi Popović za Euronews Srbija.  

Dodala je da je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Na pitanje gde se slika sada nalazi, Popović je rekla da je na bezbednom, u carinskom sefu, gde se drže i ostale skupocene stvari koje se otkriju.  

Carinik koji je otrkio delo: U prvi mah je delovalo – slika kao slika

Sliku je na aerodromu kod putnika otkrio carinski službenik Branko Nikolić. On za Euronews Srbija navodi da je putnik preuzeo prtljag i da se uputio u zeleni kontrolni prelaz, a samim tim se deklarisao da nema ništa da prijavi. 

"Po ulasku našao sam sliku, u prvi mah je delovalo – slika kao slika. Posle smo utvrdili koja je njena prava vrednost", rekao je. 

Euronews Srbija

Dodaje da nije odmah znao da je reč o delu Paje Jovanovića, ali, kada je otkrivena dokumentacija, onda su videli o kakvom delu se radi.  

"Pristupili smo ličnom pretresu putnika što je norlamo kad neko ima toliku vrednost robe i nađeno je 15.550 evra u kešu. To je devizni carinski prekršaj. Dozvoljeno je da unesete 10.000 bez prijave i da iznesete. Sve preko toga se smatra prekršajem", kaže Nikolić.  

Na pitanje šta bi bilo da je putnik sa slikom došao na crvnei prolaz, Nikolić navodi da bi ta roba automatski bila prosleđena u robnocarinski magacin uz potvrdu, gde bi dalje išla u redovan postupak. 

Kaže i da je pronađena dokumentacija o povraćaju PDV-a i da je stvarna vrednost slike bila 140.000, a kad se oduzme PDV, otprilike 110.000 evra.  

Branko Nikolić je sve ispričao kao svedok sudiji za prekršaje 7. septembra. 

Slika koju je hteo da kupi grad Beograd

Carinska kontrola je 15. jula ove godine kod putnika koji je sleteo iz Beča na Aerodrom Nikola Tesla pronašla sliku "Stražar" Paje Jovanovića, plaćenu preko 140 hiljada evra. Ovaj misteriozni putnik, kako je tada bio predstavljen u medijima, je gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Grada Beograda Nikola Kovačević, otkrio je CINS. 

Uprava Carina

 

Nakon što je slika pronađena kod njega, kontrola je sačinila zapisnik o otkrivanju carinskog prekršaja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je nakon zaplene najavio da će konačno odredište ove slike Paje Jovanovića biti Muzej grada Beograda. Naime, mesec dana pre nego što je otkrivena kod Kovačevića, slika "Stražar" je bila ponuđena na licitaciji u bečkoj aukcijskoj kući Doroteum. Vesić je nakon zaplene otkrio da je i Grad bio zainteresovan da je kupi. Na Fejsbuk profilu je napisao da je plan bio tajna, jer bi porasla cena da se za to saznalo.

Nikola Kovačević kaže da on nije kupovao sliku za Grad. Izjavio je da ne zna da li je Vesić upućen da je on kupio "Stražara", a na pitanje zbog čega mu nije rekao da je kupac, odgovario je: "Da li bi vi svakom vašem kolegi rekli nešto što vam se desilo? Pa ne bi svakom“.

Komentari (0)

Srbija