Aktuelno

Vesić : Pojačana kontrola vikendom, kazna onima koji zagađuju

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2021

-

13:07

Vesić : Pojačana kontrola vikendom, kazna onima koji zagađuju
Vesić : Pojačana kontrola vikendom, kazna onima koji zagađuju - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Na Čukarickom rukavcu zatvorena su dva objekta za koje je utvrđeno da su doprinela zagađenju tog dela Beograda, a za sve one za koje se dokaže da su ispuštali otrovne materije sledi kazna, poručio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Čukarički rukavac čišćen je gotovo dva meseca, a inspekcija je utvrdila da se na toj lokaciji, osim organskih materija, nalaze i materije industrijskog porekla koje su opasne i nedozvoljene, a koje su fabrike ispuštale u kišne kolektore noću.

Kako je poručio Vesić, sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović dogovoreno je da se pojačaju kontrole tokom vikenda jer je, kaže, utvrđeno da je kvalitet vode lošiji nego radnim danima.

"To znači da fabrike i postrojenja tada ispuštaju otrovne materije računajući da u tom periodu nema inspekcije", rekao je Vesić koji je danas na Adi Ciganliji prisustvovao predstavljanju 10 novih terenskih vozila za suzbijanje komaraca.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vesić je izrazio nadu da će se utvrditi koje su sve fabrike uzrok problema te da će neko za to odgovarati i "ići u zatvor".

Zagađenju Čukaričkog rukavca doprinela je i Topčiderska reka koja je, kaže Vesić, pretvorena u otpadni, fekalni kolektor pa je u njemu i fekalni otpad, zbog čega se radi na regulaciji te reke.

"Regulacija Topčiderske reke, pored izgradnje kanalizacije jedino je trajno i konačno rešenje", dodao je on.

Prema njegovim rečima, trećina grada nema kanalizaciju, a iz one dve trećine grada koje imaju, potiče oko 100 direktnih izliva fekalija u reke, što čini Beograd jedinim gradom u Evropi koji nema rešen problem otpadnih voda.

"Na godišnjem nivou, u Savu i Dunav, sipamo fekalije količine od oko 60.000 olimpijskih bazena, a kada završimo izgradnju fabrike otpadnih voda, ukinućemo 80 odsto svih izliva kanalizacija u reku", rekao je Vesić.

Komentari (0)

Srbija