Aktuelno

Lažni PCR testovi na internetu za 4.000 dinara, nadležni apeluju na građane da prijave falsifikatore

Komentari

Autor: Jovana Stanković

26/05/2021

-

18:45

Lažni PCR testovi na internetu za 4.000 dinara, nadležni apeluju na građane da prijave falsifikatore
Lažni PCR testovi na internetu za 4.000 dinara, nadležni apeluju na građane da prijave falsifikatore - Copyright EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

veličina teksta

Aa Aa

Na crnom internet tržištu u Srbiji moguće je sada nabaviti i lažni PCR test, a anonimni trgovci ovu potvrdu prodaju po ceni od 4.000 dinara.

Da je ovaj vid trgovine uzeo maha u Srbiji, za Euronews Srbija potvrđuju i iz Tužilaštva za organizovani kriminal gde kažu da je u proteklih godinu dana procesuirano 12 ljudi koji su bili deo kriminalnih grupa zbog falsifikovanja negativnih PCR testova.

"Šest pripadnika organizovane kriminalne grupe uhapšeno je 16. avgusta 2020. godine, a drugih šest u aprilu ove godine", kažu iz Tužilaštva.

Nekoliko klikova do lažnog PCR testa

Tržište prodaje falsifikovanih PCR testova na internetu u Srbiji poslednjih meseci raste, a trgovci krivotvorenim dokumentima su čak falsifikovali i adrese državnih institucija. Naime, adresa sa koje oni šalju test svojim klijentima na prvi pogled jako je slična originalnoj, a razlika je praktično samo u crtici. Lažna adresa koju su napravili za potrebe ove prevare glasi obaveštenja@euprava-gov.rs, dok je zvanična obaveštenja@euprava.gov.rs. 

Oni od klijenata traže lične podatke i mejl adresu na koju bi poslali test, kao i datum za kada je test potreban. Nakon dokaza o uplaćenih 4.000 dinara falsifikatori šalju krivotvoreni nalaz.

Potvrda je na prvi pogled identična onoj koja se dobija od Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" i na kojoj se takođe nalazi QR kod za skeniranje, koji vas vodi na lažnu stranicu RFZO-a koja obaveštava da je reč navodno o validnom testu.

Cena pravog PRC testa je 9.000 dinara

Dragana Bećić, pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu rekla je za Euronews Srbija da se originalni PCR testovi dobijaju isključivo u ustanovama koje su akreditovane za tu namenu.

"Jedini validni rezultati PCR testa mogu da se dobiju samo u akreditovanim ustanovama, državnim laboratorijama kao što su Vatreno oko ili Batut. U Srbiji imamo oko 25 laboratorija u 22 gradova i opština koja se time bave", kazala je Bećić ukazujući da je svi oni koji žele da nabave PCR na drugačiji način treba da budu svesni da mogu da budu prevareni.

Tanjug/ AP Photo/Lisa Leutner

 

"Cena pravog PCR testa je 9.000 dinara, i sve što je ispod te cene može da bude alarm građanima da nešto nije u redu. Lažni testovi su postali popularni ne samo kod nas, već i u svetu", kaže Bećić.

Ona apeluje na sve da ukoliko primete da nešto nije u redu sa njihovim testovma to prijave i nadležnima.

"Mi smo prijavili Tužilaštvu i nadležnima da se ovo dešava. Građani treba da znaju da neće biti procesuirani samo oni koji izrađuju falsifikat, već su odgovorni i oni koji ga kupe. Zbog toga je važno da svi ovome stanemo na put", kazala je Bećić za Euronews.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal navode da se kazne za ovo delo se kreću u rasponu od tri meseca do osam godina u zavisnosti od toga da li je u pitanju organizator ili saradnik u ovom delu.

Telegram jedna od adresa

Euronews

 

Da su falsifikatori mnogobrojni ukazuje i činjenica da na mreži Telegram postoji više otvorenih grupa na kojima se nude krivotvoreni PCR testovi. 

Komentari (0)

Srbija