Aktuelno

Koluvija otkazao punomoćje advokatima, ročište za Jovanjicu odloženo

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2021

-

17:47

Koluvija otkazao punomoćje advokatima, ročište za Jovanjicu odloženo
Koluvija otkazao punomoćje advokatima, ročište za Jovanjicu odloženo - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu za 14. i 17. jun je odloženo pripremno ročište u procesu protiv okrivljenih u predmetu poznatom kao Jovanjica 2, među kojima je i pet pripadnika BIA i MUP-a.

Do odlaganja je došlo jer je prvooptuženi Predrag Koluvija, vlasnik Poljoprivrednog dobra Jovanjica, otkazao punomoćje svojim braniocima.

O svojoj odluci obavestio je sud pisanim podneskom, potvrđeno je Tanjugu.

Ročište, kojim formalno počinje suđenje, ali se održava bez prisustva javnosti, zakazano je i za 17. jun.

U procesu Jovanjica I prvooptuženi je takođe Koluvija, a tu se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je nelegalno proizvodila marihuanu radi dalje prodaje.

Na pripremnom ročištu će se utvđivati koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a okrivljeni će se kratko izjasniti o krivici.

Naknadno odluka o spajanju predmeta

Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak suđenja koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Odluka o spajanju dva postupka Jovanjica I i II trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno rocište.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za Jovanjicu 2 protiv Koluvije i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju Jovanjica.

Pored Koluvuje, koji se tereti kao organizator ove grupe, optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković.

Koluvija je i dalje u pritvoru, Vujisić je u bekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode.

Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga sudi u postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine.

Aleksandar Tošić optužen je za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka u produženom trajanju.

Branislav Radosavljević tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozovoljena proizovodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i ekspolozivnih materija.

Radovan Bojović i Milan Kendija optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Saša Vujisić za ista ova dela i za falsifikovanje službene isprave.

Zoran Baštovanović i Slaviša Milinković terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Miloš Teofilović za ista dela i još za posebne slučajeve falsifikovanja isprave.

Svi osim Koluvije brane se sa slobode, jer im je pritvor ukinut 18. septembra.

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku Jovanjice Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logističku podršku tako što su mu dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, te falsifikovanu dokumentaciju o tome da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluvija i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na Jovanjici počelo je u oktobru 2020. godine.

Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana, kako to tvrdi tužilaštvo.

Komentari (0)

Srbija