Aktuelno

Ukinuta presuda za spornu privatizaciju "Jugoremedije"

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

13:59

Ukinuta presuda za spornu privatizaciju "Jugoremedije"
Ukinuta presuda za spornu privatizaciju "Jugoremedije" - Copyright Wikipedia.org/Mister No

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu u celosti je ukinuo prvostepenu presudu optuženima u slučaju "Jugoremedija", koji se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji i naložio da im se suđenje ponovi pred Specijlnim sudom.

Ukinutom presudom na četiri godine zatvora zbog produženog krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi bio je osuđen generalni direktor AD "Jugoremedija" iz Zrenjanina Jovica Stefanović Nini, dok su optužbi za zloupotrebu položaja odgovornog lica bili oslobođeni bivši direktor te fabrike Zlatko Marković, direktorka preduzeća "Nini" DOO iz Niša Olga Antić i direktor privrednog društva „Nini farmacija“ i „Remevita“ Dobrica Živković.

Oni se terete da su još 2002. godine zloupotrebama na štetu Jugoremedije pribavili protivpravnu imovinsku korist za povezana privredna društva čiji je većinski vlasnik preduzeće MD „Nini“ d.o.o. iz Niša, čiji je osnivač i vlasnik Stefanović.

Presuda je ukinuta po žalbama Tužioca za organizovani kriminal i branioca okrivljenog u kojima se ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno primenio zakon, s obzirom na to da je kao najblaži po učinioca primenio Krivični zakonik od 1. januara 2006. godine i Stefanovića osudio za izvršenje krivicnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi u produženom trajanju i to za vreme kada to delo nije bilo propisano u krivicnom zakonodavstvu Srbije i za koje nije ni optužen.

Zbog toga je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio ponavljanje suđenja "budući da prvostepeni sud nije u potpunosti rešio predmet optužbe.

Takode, Apelacioni sud je zaključio da su izostali i jasni razlozi koji se tiču svojstva odgovornog lica - Stefanovića, koje je konkretno radnje izvršio, zaključivši da se u presudi ne navodi koja su njegova ovlašćenja i koja su konkretno prekoračenja ovlašćenja u pitanju.

Komentari (0)

Srbija