Aktuelno

Ostojić: I bebe mlađe od mesec dana među 33 dece koja se od korone leče u bolnici Dragiša Mišović

Komentari

Autor: FoNet

22/10/2021

-

11:11

Ostojić: I bebe mlađe od mesec dana među 33 dece koja se od korone leče u bolnici Dragiša Mišović
Ostojić: I bebe mlađe od mesec dana među 33 dece koja se od korone leče u bolnici Dragiša Mišović - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Načelnica dečijeg odeljenja bolnice "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić izjavila je danas da su u bolnici na lečenju 33 deteta zaražena koronavirusom, a najčešći simptomi su povišena temperatura, respiratorne tegobe, otežano disanje, kašalj, bol u grudima.

U četvrtak popodne i tokom noći primljeno je sedam pacijenata, beba uzrasta do godinu dana. Ponovo imamo pacijente stare do mesec dana u pratnji kovid pozitivnih majki, rekla je Ostojić na K1.

Pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, kojima je potreban respirator, smeštaju se u Institut za majku i dete i bolnicu u Tiršovoj, rekla je Ostojić, a deca starija od 12 godina najčešće imaju upalu pluća, dugotrajno kašlju i otežano dišu, a neretko su i na kiseoničkoj terapiji.

Ostojić je dodala da je većina obolele dece na kućnom lečenju sa blagom kliničkom slikom.

Ozbiljne promene na plućima koje su se do sada javljale samo kod odraslih, u ovom talasu primećujemo i kod dece. To je "mlečno, belo staklo", odnosno belina na plućima koju vidimo na skeneru, a koja je karakteristična za kovid-19, dodala je ona.

Viđamo je i na nalazima skenera kod mališana. Kašalj, otežano disanje i potreba za kiseoničkom terapijom su indikatori na osnovu kojih decu upućujemo na pregled skenerom, objasnila je Ostojić.

Ona je upozorila roditelje da deci kod kojih se pojave prvi simptomi bolesti poput povišene telesne temperature nikako na svoju ruku ne daju antibiotike.

Znak za uzbunu kod roditelja je ukoliko dete ima temperaturu višu od 37,5, ako je malaksalo, odbija da jede, ima glavobolju, a znate da je neko u kolektivu ili u porodici zaražen. Tada dete odvedite lekaru. Klinička slika drastično može da se promeni za svega dan ili dva, poručila je ona.

Kada je reč o deci uzrasta od 12 do 15 godina, preporuka svih pedijatara i Udruženja pedijatara je davanje Fajzer vakcine prvenstveno hroničnim pacijentima koji boluju od astme, dijabetesa, imunodeficijencije, onkoloških bolesti. Ali, i zdrava deca u ovom uzrastu mogu da prime vakcinu, zaključila je Ostojić. 

Komentari (0)

Srbija