Aktuelno

Osumnjičeni za nesreću na Karaburmi u kojoj je poginuo dečak svedočio pred Prvim osnovnim sudom

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

12:05

Osumnjičeni za nesreću na Karaburmi u kojoj je poginuo dečak svedočio pred Prvim osnovnim sudom
Osumnjičeni za nesreću na Karaburmi u kojoj je poginuo dečak svedočio pred Prvim osnovnim sudom - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni za saobraćajnu nesreću na Karaburmi u kojoj je devetogodišnjak izgubio život, svedočio je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. On se sumnjiči da je 18. jula automobilom udario dva dečaka i njihovog oca, i nakon toga pobegao sa lica mesta. Kasnije je jedan od dečaka, devetogodišnji Stefan, preminuo od zadobijenih povreda. 

On je u iskazu tvrdio da se kobne večeri kretao Ulicom Marijane Gregoran brzinom od 40-50 kilometara na čas, kada je na 70-80 metara video čoveka kako stoji na ivici pešačkog prelaza.

L.G. je, izlažući prvi put svoju odbranu pred sudom, tvrdio da decu nije video na pešačkom prelazu, jer su oko prelaza bila parkirana vozila. On je izjavio je saučešće porodici Balić, navodeći da zna da im to sada ništa ne znači.

Euronews

 

"Kada sam bio na 10 metara od pešačkog on je naglo stupio na pešački prelaz i ja sam skrenuo u desno i popeo se na trotoar. Osetio sam tup udarac i nastavio sam da vozim. Posle 50 metara sam pogledao u retrovizor i video čoveka kako stoji na ulici", ispričao je Galić.

Takođe je tvrdio da je zaustavio auto i izašao iz njega u Danteovoj ulici i vratio se na 15-20 metara od mesta nesreće. Kaže i da je čuo da su povređena i deca, uz vrisku žena i psovke.

"Bio sam u stanju nekog ludila, nisam znao šta bih. Otišao sam kući i nikom ništa nisam govorio te noći, nisam spavao. Hteo sam sutradan da ispričam sve supruzi i da se predam policiji, ali je policija sama došla i odvela me", rekao je optuženi.

Odbijen predlog za ukidanje pritvora

Nakon iznošenja odbrane, njegov branilac Žarko Jeknić tražio je da mu se ukine pritvor ili da se zameni za kućni pritvor, ali je sud taj predlog odbio.

Sledeće suđenje zakazano je za 22. novembar, kada bi trebalo da budu ispitana dva svedoka.

L.G. se na počeku suđenja krajem septembra kratko izjavio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret, dok se u julu na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, optužnim predlogom protiv L.G., od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Slučaj koji je pokrenuo proteste

Ovaj predmet je letos bio u živi javnosti jer L.G. prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva za pritvor.

Međutim, krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu L.G., građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana. Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih dela.

Komentari (0)

Srbija