Aktuelno

Preminuo Muamer Zukorlić, u nedelju Dan žalosti u Novom Pazaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2021

-

14:23

Preminuo Muamer Zukorlić, u nedelju Dan žalosti u Novom Pazaru
Muamer Zukorlić - Copyright Tanjug/Irfan Ličina

veličina teksta

Aa Aa

Muamer Zukorlić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, predsednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, preminuo je danas, potvrdio je Mešihat Islamske zajednice u Srrbiji.

Grad Novi Pazar doneo je odluku da nedelju, 7. novembar 2021. proglasi Danom žalosti povodom smrti Zukorlića.

On će biti sahranjen u nedelju u selu Orlje kod Tutina.

"Dženaza akademiku muftiji Muameru ef. Zukorliću, koji je preselio na ahiret u subotu 6. 11. 2021. godine, klanjat će se u nedelju, 7. novembra nakon podne namaza u 12.30 na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, a ukop će se obaviti u selu Orlje kod Tutina. Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Orlju", saopšteno je iz Stranke pravde i pomirenja.

"Vrsni poznavalac arapskog jezika"

Rođen je 1970. godine u selu Orlje, opština Tutin. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu "Gazi Husrev-beg" u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka.

Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu, navodi sajt Istinomer

Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje.

Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je "vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima". 

Kandidovao se na predsedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1.39 odsto) glasova. 

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice. Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji. 

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji.

Za predsednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučeća porodici Zukorlića.

"Ratužila me je vest o iznenadnoj smrti Muamera Zukorlića, jednog od retko obrazovanih, učenih i iskrenih političara, čiju sam ličnost duboko poštovao i kada su nam se stavovi mimoilazili. Njegovom smrću, Skupština Srbije je izgubila savesnog i revnosnog poslanika, a politička scena naše zemlje visprenog govornika. Izražavam najdublje saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Muamera Zukorlića. Neka počiva u miru", navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija