Aktuelno

Uhapšene Nišlije zbog pranja novca - hteli da ga prebace u legalne tokove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2021

-

12:22

Uhapšene Nišlije zbog pranja novca - hteli da ga prebace u legalne tokove
Uhapšene Nišlije zbog pranja novca - hteli da ga prebace u legalne tokove - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su dve osobe zbog sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca, saopštio je MUP.

Osumnjičeni N. J. (1994) odgovorno lice jednog privrednog društva iz Prokuplja kao zajmoprimalac, i osumnjičeni P. Ž. (1991) kao zajmodavac, koji se tereti da je u pomaganju izvršio krivično delo, su u decembru 2020. godine zaključili fiktivni ugovor o zajmu novca overen kod javnog beležnika, iako su obojica znali da faktički nije izvršena primopredaja novca i da je ovakav ugovor potreban osumnjičenom N. J. kako bi novac stečen kriminalnom delatnošću plasirao u legalne novčane tokove, navodi se u saopštenju MUP-a.

N. J. se sumnjiči da je izvršio konverziju gotovog novca u ukupnom iznosu od 9.346.792 dinara, ulažući ga u lokal koji je koristio kao tretanu, koju je osnovao u aprilu 2021. godine, u nameri da prikrije i lažno prikaže nezakonito poreklo imovine, navodi se u saopštenju.

Kako se sumnja, deo novca, 60.000 evra je uplatio na svoj štedni račun koristeći pomenuti fiktivni ugovor o zajmu kao dokaz o poreklu imovine - gotovog novca, nakon čega je kao odgovorno lice podigao kredit u iznosu od 60.000 evra, koristeći novac sa štednog računa kao garantni depozit.

Takođe, osumnjičeni je sa svog štednog računa, u više navrata, uplaćivao novac na račun te firme u ukupnom iznosu od 2.292.520 dinara, navodi MUP.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi N. J. kao i pretresom pronađeno je i privremeno oduzeto 1.140 evra, 100 švajcarskih franaka, četiri mobilna telefona, automobil "mercedes", ručni sat "roleks" kao i kompletna oprema.

Osumnjičeni će, navodi MUP, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija