Aktuelno

Porodilja preminula od kovida, direktor UKC Kragujevac: Imala je bela pluća, nije bila vakcinisana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/12/2021

-

10:35

Porodilja preminula od kovida, direktor UKC Kragujevac: Imala je bela pluća, nije bila vakcinisana
Porodilja preminula od kovida, direktor UKC Kragujevac: Imala je bela pluća, nije bila vakcinisana - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Porodilja A. M. (42) iz Kragujevca preminula je od posledica infekcije koronavirusom u UKC Kragujevac pošto je prevremeno porođena, potvrđeno je za Euronews iz UKC Kragujevac. Beba je u stabilnom stanju.

Trudnica je od 29. novembra dobila pozitivan test na virus korona, a primljena je na odeljenje 3. decembra. Stanje joj se ubrzo pogoršalo, te je porođena je carskim rezom 5. decembra u 34. nedelji trudnoće. Beba je odmah po rođenju stavljena u inkubator, gde je bila nekoliko dana, sada je stabilno.

Direktor UKC Kragujevac dr Slobodan Milisavljević objasnio je kako je tekao tok bolesti te istakao da porodilja nije bila vakcinisana, kao i da je u trudnoći dobila gestacijski dijabetes.

"Radi se o pacijentkinji A.M. (42) koja je bila trudnica iz Kragujevca u 34. nedelji koja nije bila vakcinisana i koja je bila hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti", rekao je dr Milisavljević.

Kako je dodao, odmah po prijemu bila je pregledana od strane ginekologa, i prevedena u kovid deo Urgentnog centra za adekvatniji monitoring i praćenje.

"Inicijalno, pacijentkinja je lečena kiseonikom, bila je stabilna, ali 5. decembra dolazi do pogoršanja kliničke slike, posebno radiološke slike sa sindromom 'belih pluća' kod kovida", objasnio je Milisavljević te dodao da je nakon toga ginekolog savetovao hitan carski rez.

Kako je dodao, rođeno je žensko novorođenče koje je nekoliko dana bilo u inkubatoru, a danas se nalazi na odeljenju neonatologije u dobrom opštem stanju.

Dr Milisavljević dalje pojašnjava da je nakon carskog reza pacijentkinja je intubirana i sve vreme na veštačkoj ventilaciji, te da su joj svi pokazatelji bili sve gori.

"Nažalost, 11. decembra i pored reanimacije dolazi do smrtnog ishoda", rekao je on i dodao da je dobila gestacijski dijabet u trudnoći što je bio jedini komorbiditet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija