Aktuelno

Burne reakcije na ukidanje presude za paljenje kuće novinara, Jovanović: Ne znam imam li snage za novi postupak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2021

-

20:27

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj novinara "Žig infa" Milana Jovanovića, čija je kuća zapaljena pre tri godine za šta je, u prvostepenom postupku, osuđen i bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, vraćen je odlukom Apelacionog suda ponovo na početak.

Apelacioni sud je, naime, ukinuo 24. decembra prvostepenu presudu kojom je Simonović osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora i to zbog optužbi da je ostale optužene, Aleksandra Marinkovića i Vladimira Mihailovića, podstrekivao da zapale imovinu novinara. Sud je istom odlukom naložio da se Simonoviću, kao i ostaloj dvojici, suđenje ponovi pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu

Presuda Apelacionog suda izazvala je burne reakcije javnosti, Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je razočarano zbog ukidanja i traži da se novo suđenje održi u što kraćem roku, dok sam Jovanović za Euronews Srbija navodi da nije očekivao ovakvu presudu, da ona diskredituje pravosudni sistem, ali i da ne zna ima li snage da učestvuje u novom postupku.

Kuća novinara portala "Žig info" zapaljena je 12. decembra 2018, a u stihiji izgoreli su kuća, garaža, kao i automobil. Više od dve godine kasnije, Drugi osnovni sud u Beogradu je 23. februara 2021, osim Simonovića kao nalogodavca, na istu kaznu osudio i Aleksandra Marinkovića kao neposrednog izvršioca, dok je na četiri godine zatvora osuđen Vladimir Mihailović, za koga je, u procesu utvđeno da je, kao posrednik, pronašao izvršioca ovog krivičnog dela.

Ta presuda je, međutim, sada ukinuta. 

Šta stoji u presudi Apelacionog suda

Na sajtu Apelacionog suda, navodi se da je taj sud 25. novembra doneo rešenje kojim su usvojene žalbe okrivljenih i time ukinuta prvostepena presuda, a predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. 

Kako se navodi u obrazloženju, Sud je zaključio da je uloženim žalbama ukazano na činjenicu da postoji razlika između javno objavljene presude od 23. februara i pismenog otpravka presude koji je sačinjen i dostavljen učesnicima krivičnog postupka.

Kako se precizira, osnovani su navodi iz žalbi u kojima je ukazano da je sud, menjajući posledicu iz osnovnog oblika krivičnog dela, načinio bitnu povredu postupka.

"Apelacioni sud nalazi i da je osnovanim žalbama ukazano da je prvostepeni sud izmenio dispozitiv presude u odnosu na optužni akt, ne dajući razloge za navedeno...", navodi se u obrzloženju.

Kako se dodaje, prvostepeni sud jeste ovlašćen da formuliše presudu i u njoj navede one činjenice koje smatra dokazanim, kao i da izostavi navode optužbe koje smatra nedokazanim, ali da "mora da iznese jasne razloge zbog kojih je to učinio".

"Kako su takvi razlozi u konkretnom slučaju izostali, prvostepena presuda ne sadrži razloge od odlučnim činjenicama i morala je biti ukinuta", navodi se. 

Jovanović: Vučem se iz jedne sudnice u drugu

Sam Jovanović za Euronews Srbija kaže da nije očekivao ovakvu presudu koja, kako smatra, diskredituje pravosudni sistem. On je podsetio da je situacija takva da mu je ukinuta policijska zaštita, a da su svi okrivljeni za napad na njegovu kuću sada na slobodi.

"Ne bojim se ja za sebe, već za svoju porodicu. Ja sam čovek u godinama, moj život je ostao iza mene. Ispred mene je jako malo ostalo. Da li ću koju godinu više proživeti ili manje, to zavisi od njih. Ja očekujem da ponovo angažuju nekog ubicu i da završe započeti posao", kaže on.

Euronews TV

Naglašava da, pre incidenta, ni jedan postupak nije vođen protiv nega niti portala Žig info, a da je sada pokrenuto njih 16, zbog čega stalno obilazi sudove i dokazuje šta je pisao i zbog čega.
Kaže i da ne zna da li će učestvovati u novom postupku, jer "ne može više da izdrži" i da se zbog svega oseća jako loše.

"Vučem se iz jedne sudnice u drugu, jer su, nakon što su mi kuću zapalili, podneli 16 prijava protiv "Žig infa", i to me dosta deprimira i ne mogu da izdržim taj tempo suđenja. Smešno je i to što od onih krivičnih prijava koje smo mi pisali za pljačku ni jedna nije procesuirana, dok je njihovih 16 procesuirano. Nakon svega, ja idem po sudovima i moram da dokazujem sve što sam napisao. Srećom, dosta dokumentacije je ostalo, jer je tokom požara na te papire pala bunda moje supruge", kaže Jovanović.

Šta kaže tužilac iz prvostepenog postupka, a šta advokati optuženih

Tužilac Predrag Miovanović, koji je u prvostepenom postupku vodio slučaj protiv Dragoljuba Simonovića, rekao je za Euronews Srbija da smatra da je uspeo uveže u logičan konsekventni niz "prenošenje poruke od onog ko je ideolog cele te priče, prvookrivljeni Dragoljub Simonović pa sve do izvršioca Aleksandra Marinkovića, kao i pomagača".

Euronews TV

"Ja sam ubeđen da na osnovu onoga što sam pribavio da možemo doći do osuđujuće presude. Ali sve ono do čega smo, da kažem kolokvijalno, kopali i kopali, uspeli smo da iskopamo iz njihovih iskaza. Naravno, nisam prepuštao policiji da oni saslušavaju okrivljene, već sam lično prisustvao tome. Pokušavao sam da iz njihovih iskaza, gde su svi okrivljeni išli sa time da relativizuju svoje odbrane, probam da dobijem upravo ono što je potrebno da uvežete u sve aktere događaja u silogizam", rekao je Milovanović.

Sa druge strane advokat Dragoljuba Simonovića, Viktor Gostiljac, kaže da to da je presuda povučena iz proceduralnih razloga zapravo interpretacija Tužilaštva. On dodaje da se postupci ne mogu voditi tako da neko bude osuđen, a da mu se krivica ne dokaže i da su tu upravo dokazi presudni.

Euronews TV

"Ja sam još na kraju prvostepenog postupka rekao da je ovaj postupak daleko od kraja jer je prvostepeni postupak vođen na taj način da bi presuda verovatno bila ukinuta, čak i da je bila oslobađajuća. Ja smatram da ovde postoje stvari koje su važnije od toga da li će Simonović biti osuđen ili ne i tu, pre svega, mislim na jednu potpunu nekritičku reakciju jednog dela javnosti koja je sada u šoku što se desilo nešto potpuno uobičajeno. Ja mislim da preko 70 odsto prvostepenih presuda biva ukinuto od strane viših sudova", rekao je Gostijac.

Matić: Ovim se poručuje da je pravda teško dostižna

Član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić rekao je, u razgovoru za Euronews Srbija, da su razlozi za ovakvu odluku Apelacionog suda proceduralne primedbe. 

"Mislim da je Apelaciono veće moglo da otvori proces i raspravu i da na jedan efikasan način otkloni ono što su uočili kao proceduralne primedbe, a ne da vraća na ponovno suđenje koje će trajati najmanje godinu dana. To je jedno mrcvarenje. Ovim se poručuje da je pravda teško dostižna i onda kada je dostižna pitanje je da li će imati nakakvog smisla. Mi već danas imamo situaciju u kojoj su žrtve tokom samog suđenja dodatno viktimizirane", kaže Matić .

On smatra da su i Tužilaštov i MUP efikasno uradili posao, ali pita se čemu sve, kada se ceo slučaj dodeljuje novom sudiji.

"Saznali smo danas da će u slučaju učestovati dva tužioca, i tužioc Milovanović i njegov naslednik. Oni će zajedno da zastupaju tužilaštvo u ovom procesu", kazao je on.

Euronews TV

 

Komentari (0)

Srbija