Aktuelno

Na društvenim mrežama se pojavile grupe koje reklamiraju prodaju narkotika – ko stoji iza toga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2022

-

17:00

Na društvenim mrežama se pojavile grupe koje reklamiraju prodaju narkotika – ko stoji iza toga
Na društvenim mrežama se pojavile grupe koje reklamiraju prodaju narkotika – ko stoji iza toga - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Na mreži "Telegram" pojavile su se dve grupe u kojima se na prodaju nude narkotici u Beogradu i Novom Sadu. Kako su preneli beogradski mediji, reklama za jednu od grupa našla se i na autobuskoj stanici. Iz MUP-a se nisu oglašavali ovim povodom, a u Tužilaštvu za organizovani kriminal su rekli za Euronews Srbija da ne žele da izlaze u javnost povodom ovog slučaja. Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da grupe na prvu ruke ne duluju ozbiljno, ali dodaje da ih ne bi trebalo shvatiti ni olako.

Navodno, prilikom ulaska u jednu od grupa na Telegramu piše da je to "prava darknet prodavnica" i da funkcioniše po "ded drop metodu" koji je inače specifičan za "darkveb prodaje".

U jednom od oglasa se objašnjava kakav je tačno postupak preuzimanja narkotika kao i plaćanja, a precizirane su i cene koje su ili u evrima ili u kriptovalutama. Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Euronews Srbija da je ovakav način prodaje narkotika svojstven mladima, i da ne veruje da se time bave narkodileri koji, kaže, "trguju na veliko" i tajno.

"Toliko javno i otovreno ne može da bude, a da su u pitanju neki ozbiljni igrači. Veći dileri koji prodaju na veliko ovde se još uvek time ne bave. Bar meni nije poznato. Suština njihovog delovanja i prodaje je da bude tajna i da javno ne komuniciraju sa klijentima. Često i nemaju direktnu komunikaciju već sve ide preko nekih posrednika. Ovakav način trgovine, pre svega tako transparetnan, oni ne bi sebi ovde dozvolili jer bi policija lako došla do njih", smatra Radovanović.

Komenarišući ovaj vid prodaje, on kaže da veruje da je reč o mađoj polupaciji, koja na ovaj način želi i da se za njih pročuje i veruje da sve to na neki način rade i svesno. Veruje da je potrebno ispitati slučaj.

"Koliko to na prvu ruku ne deluje ozbiljno, sa druge strane ne treba baš shvatiti ni olako jer se nikada ne zna dokle će to da eskalira", dodaje on.

"To što oni pored novca svoju robu naplaćuju kritopvalutama je još jedan dokaz zbog kojeg mogu da naslutim da nisu u pitanju stariji dileri. U svakom slučaju kazne za ovo delo su preko dve godine zatvora", objansio je on.

Komentari (0)

Srbija