Aktuelno

Vatrogasci se i dalje bore da ugase požar u Vojvodini: Gori sedam hektara, dramatični prizori s lica mesta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, 192.rs, Tanjug

15/02/2022

-

19:40

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Serija požara zabeležena je u Vojvodini u kratkom vremenskom intervalu u popodnevnim satima. U blizini Futoga kod Novog Sada danas nešto pre 17 časova došlo je do požara koji je zahvatio nisko rastinje na području nekadašnjeg ribnjaka. Nisko rastinje je zahvaćeno vatrom i na Fruškoj gori.

Kako su vatrogasci rekli za Euronews Srbija, ovaj slučaj se ponavlja iz godine u godinu.

"Ljudi koji seku trsku zapale deo i taj požar se brzo proširi po terenu koji je močvarni i nepristupačan", ističu oni.

Printscreen YouTube/ Radio 021

 

Vatrogasci to uopšte ne gase, već dežuraju pored da se ne bi proširilo na vikendice. Iako požar deluje veliko, prema njihovim rečima, nije ništa posebno. 

Dodali su da stalno apeluju na ljude da ne pale strnjišta, trsku i generalno bilo šta na otvorenom, ali džabe.

Vučević: Vatrogasci bore se sa vatrenom stihijom

Požar, koji je izbio danas popodne na području starog ribnjaka kod Futoga, zahvatio je površinu od sedam hektara, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je obišao mesto požara.

"Naši hrabri vatrogasci bore se sa vatrenom stihijom koja divlja u Futogu, i to na površini od sedam hektara. Prizori s lica mesta su dramatični, ali lično sam se uverio da su naši vatrogasci neustrašivi i na visini zadatka i veliko im hvala na tome", naveo je Vučević na Instagramu.

On je dodao da je ovakav požar veoma opasan i da vetar otežava gašenje.

Gradonačelnik Novog Sada ocenio je da je dobra vest u ovom trenutku da se požar ne širi i da je pod kontrolom.

"Svake godine imamo problem na ovoj lokaciji, i uvek je reč o ljudskom faktoru. Apelujem na one koji to rade da prestanu sa uništavanjem sopstvene zemlje i dovođenja u opasnost svojih bližnjih. Hvala dobrovoljnim društvima iz Petrovaradina i Futoga koji su pomogli vatrogasnim jedinicama iz Novog Sada i Bačke Palanke. Vi ste naši heroji", poručio je Vučević.

Vatra je buknula na nasipu u Futogu u blizini restorana "Dunavac", prenosi 192.rs. I dalje nema zvanične potvrde kako je došlo do ovog požara, kao ni preciznih podataka o eventualnim povređenim osobama.

Reporter Tanjuga na licu mesta izveštava da mu se čini da se površina zahvaćena požarom sve više širi, a prema rečima žitelja Futogataj taj lokalitet više puta u prošlosti goreo je zbog neodgovornog paljenja rastinja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Nisko rastinje je zahvaćeno vatrom i na Fruškoj gori.

Komentari (0)

Srbija