Aktuelno

Bajden: Presuda Mladiću istorijska

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2021

-

17:53

Bajden: Presuda Mladiću istorijska
Bajden: Presuda Mladiću istorijska - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je današnju presudu Ratku Mladiću kao "istorijsku", navodeći da ona pojačava odlučnost SAD se spreče buduća zverstva širom sveta. 

Bajden je u saopštenju dodao da potvrđena presuda kojom je Mladiću izrečena kazna doživotnog zatvora pokazujue da će oni koji su počinili užasne zločine odgovarati. 

On je naveo da se tragedija smrti žrtava ne može izbrisati, ali je dodao da se nada da današnja presuda pruža neku utehu svima ožalošćenima", prenosi AP. 

"Moje misli su sa preživelim članovima porodica brojinih žrtava Mladićevih zverstava", naveo je Bajden. 

Podsetio je da su SAD uložile velike napore "kako bi se zločinci izveli pred sud pravde" i izrazio nadu da će lideri u regionu poštovati presudu i "pojačati njen značaj". 

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu pravosnažno je osudilo Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Presuda je identična prvostepenoj - Mladić je dobio jedinstvenu doživotnu kaznu zatvora po tačkama optužnice, za genocid u Srebrenici, progon, istrebljivanje, deportacije, nehumano delo i zločine protiv čovečnosti... Kao i u prvostepenoj presudi, oslobođen je za genocid u šest opština u BiH.

Komentari (0)

Srbija