Aktuelno

Tužilaštvo ispituje navode o polnom uznemiravanju u Nemačkoj školi u Beogradu, škola: Preduzet niz mera

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

15:21

Tužilaštvo ispituje navode o polnom uznemiravanju u Nemačkoj školi u Beogradu, škola: Preduzet niz mera
Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je prosvetnoj inspekciji Ministarstva prosvete da prikupi potrebna obeveštenja u vezi sa optužbama za polno uznemiravanje maloletnih učenica, na račun jednog nastavnika u Nemačkoj školi u Beogradu. Tim povodom oglasila se i Nemačka škola u Beogradu koja je pozdravila uključivanje Prvog javnog tužilaštva u utvrđivanje činjenica i navela da najozbiljnije shvata iznete optužbe i iskazuje "nultu toleranciju prema bilo kakvim oblicima nedopustivog ponašanja prema njenim učenicima".

Tužilaštvo je, naime, formiralo predmet, na osnovu članka objavljenog u nedeljniku "Vreme" 10. marta, a takođe je preko punomoćnika, dvoje učenika ove škole podnelo privičnu prijavu, zbog sumnje da je učinjeno krivično delo polno uznemiravanje, saopšteno je iz tužilaštva.

Zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja prosvetnoj inspekciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog nadzora upućen je kako bi se utvrdilo da li postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo polno uznemiravanje, precizira tužilaštvo.

Nemačka škola u Beogradu ističe da se ovim slučajem aktivno bavi od saznanja za pritužbe na jednog od profesora koje su se ticale "nedoličnih pogleda usmerenih ka jednom broju učenica".

"Škola najozbiljnije shvata iznete optužbe, i iskazuje nultu toleranciju prema bilo kakvim oblicima nedopustivog ponašanja prema njenim učenicima", navodi se u saopštenju Nemačke škole.

Kako se dodaje, u dosadašnjem bavljenju ovim događajem preduzet je niz mera koje su poznate učenicima i roditeljima, sa kojima, kako kažu, aktivno sarađuju.

Škola navodi da je formirala poseban tim koji čine predstavnici škole i predstavnici roditelja. Cilj formiranja tima je utvrđivanje činjenica u vezi sa ovim slučajem, i taj proces je u toku.

"Takođe ističemo i da se nastavnik na čije su se ponašanje žalile učenice do kraja školske godine neće vraćati u nastavu, i da krajem školske godine prestaje njegovo angažovanje", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je u ovom slučaju reč o maloletnim licima, škola navodi da do sada nije želela da se oglašava u medijima, trudeći se da zaštiti involvirane učenice od mogućih neprijatnosti vezanih za interesovanje javnosti.

Škola apeluje i na medije da u svojim izveštavanjima vode računa o interesu maloletnih osoba, a njihovih učenika.

U listu "Vreme" objavljeno je da je u Nemačkoj školi u Beogradu učenice i jednu nastavnicu jedan od nastavnika, između ostalog, "upadljivo odmeravao pogledom, unosio im se u lice i dobacivao seksističke komentare".

Komentari (0)

Srbija