Aktuelno

Povećan broj požara na otvorenom prostoru: MUP apeluje da se ne pale trava i nisko rastinje

Komentari

Autor: Fonet

26/03/2022

-

13:42

Povećan broj požara na otvorenom prostoru: MUP apeluje da se ne pale trava i nisko rastinje
Povećan broj požara na otvorenom prostoru: MUP apeluje da se ne pale trava i nisko rastinje - Copyright Instagram/192_rs

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Nedeljko Gagić apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, s obzirom da je od sredine marta do danas evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru.

Kako je saopštio MUP, od 1. januara do 25. marta 2022. godine na teritoriji Srbije evidentirana su 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru.

"Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, jeste ljudski faktor", upozorio je Gagić.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona zaprećene su novčane kazne kako za pravna, tako i za fizička lica, rekao je Galić i najavio da će u narednom periodu biti inteziviran obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija