Aktuelno

Da li Srbija kupuje 12 aviona Rafal od Francuske? Stručnjaci kažu da bi to bila najozbiljnija nabavka u istoriji

Komentari

Autor: Jovan Đurić

05/04/2022

-

20:58

Da li Srbija kupuje 12 aviona Rafal od Francuske? Stručnjaci kažu da bi to bila najozbiljnija nabavka u istoriji
Da li Srbija kupuje 12 aviona Rafal od Francuske? Stručnjaci kažu da bi to bila najozbiljnija nabavka u istoriji - Copyright EPA/PETER KLAUNZER

veličina teksta

Aa Aa

Vest da je francuska kompanija "Daso Aviješen" u pregovorima sa srpskom vladom u vezi sa kupovinom 12 aviona tipa Rafal, koju je preneo francuski dnevnik "La Tribin" izazvala je veliku pažnju javnosti. Ukoliko bi se postigao dogovor, to bi bila najozbiljnija nabavka naoružanja naoružanja za Srbiju u njenoj istoriji, ističe sagovornik Euronews Srbija. 

Prema pisanju "La Tribina", srpska vlada je u pregovorima sa francuskom kompanijom o kupovini do 12 novih lovaca Rafal, a dogovor bi predviđao nabavku u dve tranše po šest aviona.

List piše da francuska kompanija "zbog pobede (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića na izborima nema sumnje da će dogovor biti realizovan", kao i da su ponude srpskoj vladi predate početkom marta.

Slični poslovi u regionu već su sklapani, jer je Hrvatska postigla sporazum o kupovini "rafala" upravo od Francuske, i platila ih je 1,1 milijardu evra. Ona je tom prilikom postala druga evropska zemlja, nakon Grčke, koja je kupila ove avione.

Da bi i Srbija mogla da krene tim putem, nagovestio je predsednik Vučić gostujući na TV Prva prošle godine, kada je rekao da voleo da i Srbija nabavi te avione, i to možda nove, pošto Hrvatska kupuje polovne. 

profimedia

 

Ovo nije jedini slučaj kada su srpski zvaničnici govorili o potencijalnoj nabavci Rafala, ili ostavljali otvorenom mogućnost da do nabavke dođe.

Tako je ministar odbrane Nebojša Stefanović u decembru prošle godine, u intervjuu za RTS, rekao da su "u toku strateška razmatranja o opremanju lovačke avijacije srpske vojske".

"Ono što je Ratno vazduhoplovstvo reklo predsedniku, jeste da su se opredelili u ovom trenutku više da se uzmu Rafali francuske proizvodnje, ali kada budemo uradili sve analize, videćemo za šta će se vojska opredeliti", rekao je tada Stefanović.

Inače, Vučić i Makron su ragovarali 7. marta, pre nešto manje od mesec dana. Prema zvaničnim navodima, dva predsednika su razgovarala o ratu u Ukrajini i ekonomskoj saradnji Srbije i Francuske. Međutim, nije bilo nikakvih zvaničnih saopštenja u vezi sa time da li je prilikom tog razgovora i nabavka aviona bila jedna od tema.

"Ovakve kupovine se realizuju godinama"

Država Srbija je rešila svoje potrebe za borbenim avionima kupovinom ruksih i beloruskih MiG-29. Međutim, budući da je njihov projektovani vek upotrebe najkasnije do 2035. godine, država je morala da razmišlja o njihovim 'naslednicima", rekao je za Euronews Srbija Petar Vojinović, glavni i odgovorni urednik portala TangoSix.

On je dodao da se tako tako velike kupovine planiraju i realizuju godinama, a da se nekada čeka i do deset godina, pa je zapravo sada pravo vreme da se o tome razmišlja, što se verovatno i dešava. 

Vojinović smatra da se uvek znalo da će naslednik trenutne vazduhoplovne flote u srpskoj vojsci biti višenamenski borbeni avioni, a da su Rafali upravo takav tip letelica. 

"U skladu sa vremenima, potrebno je da u pitanju budu višenamenski borbeni avioni, odnosno da u jednoj platformi bude više uloga koje taj avion može da obavlja", rekao je.

Kako ističe, u dominantnom procentu je u pitanju francuski proizvod, pa bi cena sigurno bila veća od milijardu evra. Još se ne zna tačno koliko će cena iznositi, dodaje Vojinović, jer se ne zna za koje će se sve opcije opreme i naoružanja odabrati. 

"Svakako", kaže on, "cena neće ići ispod milijardu evra, a verovatno se sada razgovara o samoj dinamici plaćanja". 

Hrvatska je svojih 12 rafala platila 1,1 milijardu evra, ali su to bili polovni primerci - ukoliko bi Srbija nabavila nove, cena bi, svakako, bila i veća, a upravo to Vojinović i vidi kao opciju.

"Informacije koje naš portal ima su da će najverovatnije da se kupuju novi avioni", rekao je.

Bez obzira na sve ovo, sagovornik Euronews Srbije smatra da bi kupovina "rafala" bila veoma važna stavka za srpsku vojsku.

"Ovo bi predstavljalo najskuplju i najozbiljniju nabavku naoružanja za Srbiju u njenoj istoriji", zaključio je Vojinović.

Kakvi su avioni u pitanju?

Rafal je višenamenski avion koji može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru. 

Ovaj tip aviona ima superkrstarenje, a bez uključivanja dodatnog sagorevanja motora, može da krstari brzinom od 1,4 maha.

Takođe, ima i smanjenu radarsku vidljivost koja je postignuta posebnim materijalima i RAM premazom, dok je specijalni premaz nanet na vetrobransko staklo i poklopac kabine.

Rafal se često smatra kompaktnim avionom, ponajviše jer je većina sistema integrisana u zmaj samog aviona, pa se na spoljašnjim nosačima mora nositi vrlo malo dodatne opreme.

Kao što je Vojinović i naglasio, ovi avioni su u najvećoj meri pravljeni u Francuskoj, što je velika prednost kada je reč o odobrenju za prodaju drugim državama, jer bi onda one zavisile samo od jednog izvora snabdevanja u budućnosti.

Komentari (1)

MaRcO

06.04.2022 01:19

Da smo pametni, kao što nismo, pa da te silne pare koje se troše na naoružanje preusmerimo na vatrogasne vazduhoplove, medicinske helikoptere, sisteme za odbranu od poplava, navodnjavanje i sl, a da za "air policing" uzmemo nešto naj-naj-najjeftinije što može (neko je pominjao južnokorejske avione). Ako smo nešto naučili iz ovog RUS-UKR rata je da ne postoji ta količina naoružanja koja te može odbraniti… naročito ne nas u srcu Evrope, okruženi sa svih strana NATO zemljama… treba usmeriti sredstva na opremanje granične policije, specijalnih jedinica (i naravno dronove), granice su jedina stvar koju bi mi mogli (i trebalo) da štitimo, a kako vidimo ne možemo ni šumokradice da odbijemo….

Srbija