Aktuelno

U selu Brod oštećena ograda pravoslavne crkve obnovljena prošle godine kako bi se sprečili napadi

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

19:50

U selu Brod oštećena ograda pravoslavne crkve obnovljena prošle godine kako bi se sprečili napadi
Kosovo, crkva - Copyright AP/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

U selu Brod kod Štrpca oštećena je ograda dvorišta crkve Svetih Petra i Pavla, koja je obnovljena pre godinu dana kako bi se sačuvala od nedobronamernih posetilaca, potvrdio je danas paroh Sirinićki, protojerej savrofor Siniša Milenković.

On je za RTS rekao da su u ponedeljak nepoznati počinioci namerno oštetili žičanu ogradu oko hrama koju je crkva postavila uz pomoć OEBS-a.

Crkva je, prema njegovim rečima, skoro svake godine meta napada i u više navrata je skrnavljena.

Povodom rušenja ograde reagovali su i iz opštinskog rukovodstva u Štrpcu, navodeći da je zabrinutost građana sve veća iako šteta nije velika.

"Verski objekti Srpske pravoslavne crkve su česta meta napada i svaki ovakav napad ukazuje na povećan stepen ugroženosti srpske verske i kulturne baštine, kao i agresivnu kampanju zloupotrebe kulture i srpskog i verskog nasleđa, te najoštrije osuđujemo ovakav vid pritiska i zahtevamo od nadležnih organa da počinioce u najkraćem roku privedu i sankcionišu", navodi se u saopštenju predsednika opštine Štrpce Dalibora Jevtića.

Na crkvi su prošle godine obijena vrata, a lokalni sveštenik je na crkvi uočio i grafite OVK. Ranijih godina su na crkvi lomili i krstove, naveo je paroh Sirinićki Siniša Milenković.

U selu Brod nema srpskog stanovništva.

Komentari (0)

Srbija