Aktuelno

Druga prvostepena presuda: Ukupno šest godina za slučaj "Havana", tužilaštvo najavljuje žalbu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

21/04/2022

-

15:08

Druga prvostepena presuda: Ukupno šest godina za slučaj "Havana", tužilaštvo najavljuje žalbu
Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Sudsko veće Višeg suda u Beogradu danas je ponovo osudilo Vojislava Kostića (39) i Dalibora Ðorića (38) na po tri godine zatvora za krivično delo prinuda 2016. godine u kazinu "Havana", a tužilaštvo je najavilo žalbu na ovu presudu.

Sudija je obrazložila da se "ništa specijalno nije promenilo u ponovljenom postupku, osim što je uključena Dijana Hrkalović". Takođe, Ðoriću i Kostiću se u kaznu uračunava vreme od godinu i po dana koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu prvostepenu presudu kojom su Kostić i Ðorić bili osuđeni na po tri godine zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se ponovi suđenje.

U toku suđenja jedan od oštećenih M.R. je promenio svoj iskaz i naveo da su ovaj slučaj "namestili" prethodni postupajući tužilac Saša Drecun i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović.

U ovom slučaju prvooptužen je bio vlasnik "Havane" Vladimir Popović zvani Pop (43) koji je ubijen je 1. decembra 2018. godine u Beogradu, dvadesetak dana pred izricanje presude, koja je ukinuta.

Ðorić i Kostić su okrivljeni da su 29. decembra 2016. godine, u prostorijama kazina "Havana" u sklopu hotela "Slavija", pretukli oštećene Z.T. i M.R. terajući ih da priznaju dug Ðoriću od 110.000 evra, pri čemu je M.R. zadobio tešku telesnu povredu. Ðorić i Kostić se od 8. jula 2018. godine brane sa slobode.

Prvo su se teretili za krivično delo iznuda, ali je u međuvremenu optužnica prekvalifikovana u lakše krivično delo prinuda. Policija je nakon hapšenja osumnjičenih, saopštila da je prilikom hapšenja kod njih pronašla mobilne telefone, za koje sumnja da su korišćeni za dogovaranje oko izvršenja krivičnih dela.

Takođe, kod Ðorića je pronađeno više od 250.000 evra i oko 2,2 miliona dinara za koje policija sumnja da su pribavljeni iznudama.

Mediji pišu da je Popović bio blizak "škaljarskom kriminalnom klanu" iz Crne Gore i svrstavali su ga u bliske saradnike Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina.

Više javno tužilaštvo u Beogradu najavilo danas da će žaliti na presudu. Tužilaštvo će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, jer su optuženi ponovo osuđeni za lakše krivično delo prinuda, od onog za koje ih optužnicom tereti tužilaštvo - iznudu.

Postupajući tužilac je u završnoj reči tražio da obojica budu osuđeni za iznudu na kazne od po pet godina zatvora.

Komentari (0)

Srbija