Aktuelno

Uhapšene tri osobe zbog poreske utaje - budžet Srbije oštećen za 12,8 miliona dinara

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

13:09

Uhapšene tri osobe zbog poreske utaje - budžet Srbije oštećen za 12,8 miliona dinara
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i pripadnika MUP-a, uhapšena su tri lica zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje, čime je oštećen budžet Srbije za 12,8 miliona dinara, kao i krivično delo oštećenja poverilaca za 24,5 miliona dinara.

Vlasnik i odgovorno lice privrednog društva u prinudnoj likvidaciji, 31.decembra 2019. godine prisvojio je opremu i postrojenja koja su u vlasništvu tog privrednog društva, čija je vrednosti 58,3 miliona dinara, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Navedeni promet nije evidentiran u poslovnim knjigama društva, odnosno, nije izvršen obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala u iznosu od 10,3 miliona dinara.

Drugoosumnjičeni - odgovorno lice privrednog društva, u saizvršilaštvu sa trećeosumnjičenim - vlasnikom tog privrednog društva, u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima za 2019. godinu prikazali su nedokumentovane troškove u iznosu od 16,8 miliona dinara.

Na taj način neosnovano je umanjena osnovica poreza na dobit pravnih lica i tako izbegnut obračun i plaćanje poreza na dobit u iznosu od 2,5 miliona dinara.

Takođe, troje osumnjičenih su izvršili i krivično delo oštećenja poverilaca u ukupnom iznosu od 24,5 miliona dinara.

Osumnjičenima je određena mera zadržavanja do 48 časova i oni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Komentari (0)

Srbija