Aktuelno

Vikend donosi vremenski obrt: Temepratura pada za više od 10 stepeni, hladan front donosi kišu, grmljavinu i grad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

15:37

Vikend donosi vremenski obrt: Temepratura pada za više od 10 stepeni, hladan front donosi kišu, grmljavinu i grad
Vikend donosi vremenski obrt: Temepratura pada za više od 10 stepeni, hladan front donosi kišu, grmljavinu i grad - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Dragan Kujundžić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije (RHMZ) je u petodnevnoj prognozi naveo da nas posle današnjih 30 stepeni u subotu očekuje pad temperature do 10 stepeni, dok se za nedelju maksimalna dnevna prognozira do 19 stepeni. 

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković ističe da se veoma topla i nestabilna nedelja završava intenzivnom promenom vremena, kao i da se za vikend pripremimo na priliv hladnog fronta.

"Tokom noći će do naše zemlje stići hladan front, koji Vojvodini i zapadnoj Srbiji donosi naoblačenje, pljuskove, grmljavinu i pojačan vetar. U isto vreme, približavanje Đenovskog ciklona Balkanskom poluostrvu, uzrokuje priliv toplog i vlažnog Mediteranskom vazduha", navodi Gojković.

Prema njenim rečima, mešanje ove dve vazdušne mase iznad Srbije donosi burne atmosferske procese i stalno formiranje novih kišonosnih oblaka.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Upravo su zbog ovoga pred nama dva oblačna i kišovita dana", ukazuje. 

Osim nešto ektremnijih vremenskih prilika hladan front nam donosi zahlađenje i za više od 10 stepeni. U subotu će maksimalna dnevna u južnim i istočnim predelima biti i do 29, dok na severu neće prelaziti 20 stepeni.

To je potvrdio i meteorolog Đorđe Đurić koji je na svom Fejsbuk nalogu rekao i da je će u pojedinim delovima Srbije biti i grada.

"Hladni front na svom putu doneće jače naoblačenje, ali i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekuje se jak, na udare prolazno i veoma jak severozapadni vetar. Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode u vidu grada, olujnog vetra i obilnijih pljuskova", objasnio je Đurić.

RHMZ je danas izdao upozorenje za područje istočne Srbije na veliku količinu padavina koja se očekuje u nedelju, dok je evropski sistem za upozorenja na oluje Estofex izdao upozorenje prvog stepena, između ostalog za severni Balkan, te u saopštenju navode da se očekuju snažni udari vetra i grad.

U nedelju još hladnije - kad se lepo vreme vraća

Gojković kaže da će u nedelju biti još hladnije sa maksimalnom dnevnom oko i malo ispod 20 stepeni, dok će vreme ostati oblačno i kišovito tokom većeg dela dana.

"U Vojvodini dolazi do slabljenja kiše, dok se za istočne predele prognozira i nešto veća količina padavina. Već u ponedeljak očekuje se delimično razvedravanje i blaži porast temperature, ipak u planinskim predelima ostaje nestabilno", kaže Gojović. 

Tek sa uspostavljanjem polja visokog vazdušnog pritiska iznad Evrope, od utorka sledi potpuno razvedravanje i intenzivno otopljenje. U utorak će se tako temperatura još kretati ispod 30. podeljka, ali se za drugu polovinu naredne sedmice prognozira se da živa u termometru ponovo dostiže 35 stepeni.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Srbija će biti od sredine sledeće sedmice pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska, pa će biti sunčano i toplo. Očekuje se prodor veoma tople vazdušne mase sa jugozapada i veoma toplo vreme, uz temperature preko 30 stepeni, pa sledećeg petka i vikenda biće veoma toplo, uz temperature od 31 do 35 stepeni. Prema trenutnim prognozama osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom usledilo bi nakon petog juna", ističe Đorđe Đurić.

Nagla promena vremena može nepovoljno uticati na srčane bolesnike i osobe sa reumatskim tegobama, mogući su reumatski bolovi i neraspoloženje, a novo naglo otoplje koje nam stiže naredne nedelje, povećan rizik donosi osobama sa kardiovaskularnim problemima.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"U narednih nekoliko dana budite veoma oprezni sa zdravljem i obavezno se obucite u skladu sa vremenskim prilikama", savetuje meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Komentari (1)

Dragisa Okulic

27.05.2022 18:56

Samo da se zahvalim na ažurnosti! Svaka vam čast.

Srbija