Aktuelno

Tužilac traži 40 godina zatvora i pritvor za Zorana Marjanovića

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

11:16

Tužilac traži 40 godina zatvora i pritvor za Zorana Marjanovića
Suđenje Zoranu Marjanoviću - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je danas od suda da Zorana Marjanovića osudi na 40 godina zatvora zbog svirepog i podmuklog ubistva svoje supruge Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine u Borči.

U završnoj reči postupajući tužilac Nikola Uskoković je od suda zatražio da Marjanovića osudi na maksimalnu kaznu za krivično delo teško ubistvo, kao i da mu odredi pritvor zbog uznemirenja javnosti.

Tužilaštvo ceni da je tokom postupka dokazano da je Marjanović svoju ženu, sa umišljajem ubio i to na svirep i podmukao način.

Takođe, kako je naveo Uskoković, tužilaštvo smatra da su kao dokaz, od velikog značaja bazne stanice koje su zabeležile Marjanovićevo kretanje, kao i zemlja koja je bila na njegovoj nogavici, a koja ima isti sastav kao uzorak zemlje koji je uzet iz kanala u blizini mesta gde je njegova žena pronađena.

Viši sud u Beogradu zakazao je za 22. jul izričanje prvostepene presude Zoranu Marjanoviću, optuženom za teško ubistvo supruge Jelene Marjanović 2.aprila 2016. godine u Borči.

Kako je rekao, nije sporno da na garderobi Marjanovića nisu nađeni tragovi krvi, iako bi prema mišljenju veštaka Dušana Keckarevića morali da budu, s obzirom na povrede koje je zadobila oštećena, ali tužilaštvo podseća da je okrivljeni imao dovoljno vremena da promeni garderobu nakon izvršenja krivičnog dela do prijave nestanka.

Tužilac je podsetio da je Marjanović imao više identičnih pari maskirnih pantalona, koje je nosio i tog dana.

Detaljno obrazlažući dokaze, tužilac je istakao da je veštačenjem baznih stanica potvrđeno da je Marjanović isključio svoj telefon i da je oko osam minuta bio nedostupan, a da je zatim telefon upaljen na drugom delu nasipa, što ukazuje da je njihov susret praktično neizbežan.

Tužilac ceni i izjavu svedoka M.R. koji je uočio muškarca i ženu kako sa nasipa silaze ka kanalu, ali svedok u svom iskazu nije mogao da potvrdi da se radilo o Marjanoviću i njegovoj ženi.

U završnim rečima, tužilac je rekao da je dugogodišnja frizerka Jelene Marjanović, Z.G. u svojim iskazima ukazala na jedan poremećeni odnos između supružnika, te je rekla da je svedočila situacijama kada je Marjanović svoju ženu omalovažavao.

Uskoković je posebno naglasio da je značajno da je Jelena svojoj frizerki Z.G. rekla ”da joj je svega dosta, da je u kući katastrofa i da joj dođe da uzme dete i da ode” nakon čega ju je frizerka pitala zbog čega se ne razvede, a Jelena joj je odgovorila ”Zoko, on bi me ubio”.

Zbog iskaza Jelenine dugogodišnje frizerke, tužilastvo smatra da Jelenino gostovanje u emisiji, što je odbrana prikazala kao dokaz, a u kojoj priča o velikoj ljubavi između nje i supruga, ne pokazuje pravu sliku njihovog zajedničkog života.

Takođe, tužilaštvo ističe da je sudski veštak Zoran Stanković na suđenju istakao da povrede koje je zadobila ubijena pevačica ukazuju da je počinilac imao jake emocije ljutnje, besa, mržnje ili osvete prema njoj.

Uskoković je rekao i da je neko pokušao da ukloni trag krvi, koji je pronađen na naslonu zadnjeg sedišta u Marjanovićevom automobilu, a koji su tehničari tek uočili nakon što su na to mesto poprskali luminolški rastvor. Zbog toga Tužilaštvo isključuje navode odbrane da je taj trag krvi nastao mnogo ranije, jer smatra da je veštačenje pokazalo da je trag bio relativno svež.

Tužilac tvrdi da se podmukao način ubistva dokazuje na osnovu ponašanja optuženog, odnosno preduzetih radnji pre i posle ubistva, koje je izvršeno na lukav, prepreden i prevaran način.

Takođe, tvrdi da je Marjanović iskoristio poverenje svoje supruge, njenu bezazleznost i namamio je da se spuste u podnožje nasipa, ka kanalu, dok je njihovo maloletno dete ostalo na nasipu, nakon čega je ubio.

U nastavku suđenja svoju završnu reč daće četiri Marjanovićeva branioca, a optužrni će se sudu obratiti na kraju.

Nakon završnih reči sud će odredtiti datum izricanja prvostepene presude.

Marjanović je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno izneo svoju odbranu negirajući da je ubio suprugu, koja je bila pevačica narodne muzike.

Optuženje za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina zatvora i brani se sa slobode.

Tužilaštvo ga tereti da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči, dok je u neposrednoj blizini mesta zločina bila i njihova maloletna ćerka, koja je tog popodneva sa njima došla na nasip Crvenka u Borči.

Marjanoviću je prošle godine sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.

On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu.

Komentari (0)

Srbija