Aktuelno

Pešaci najugroženiji učesnici u saobraćaju, MUP apeluje da se poštuju propisi

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

17:07

Pešaci najugroženiji učesnici u saobraćaju, MUP apeluje da se poštuju propisi
Saoraćajna policija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Zbog saobraćajnh nezgoda koje su se proteklih dana dogodile van pešačkih prelaza, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je danas na pešake da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise, kako bi, uz sve mere koje sprovodi policija, doprineli očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

MUP u saopštenju navodi da je u prethodna dva dana, u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, poginulo troje pešaka.

U utorak, 19. jula oko 08.00 časova, u Ulici radničkog bataljona u Užicu, poginula je žena starosti 79 godina, dok su u sredu, oko 21.00 čas, u Ulici kraljevačkog bataljona u Kragujevcu, u razmaku od svega 20 minuta, poginuli žena starosti 67 godina i muškarac starosti 58 godina.

Dve, od pomenute tri, nesreće dogodile su se prilikom prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza.

MUP napominje da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da su pešaci dužni da kolovoz prelaze tek nakon što se uvere da to mogu da učine na bezbedan način.

S druge strane, istim zakonom propisano je da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz.

Pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju u Republici Srbiji, imajući u vidu da oko četvrtinu od ukupnog broja poginulih lica čine upravo pešaci.

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginula su 63 pešaka, od kojih su četvoro bila deca. Uprava saobraćajne policije u kontroli saobraćaja konstantno sprovodi mere u cilju očuvanja bezbednosti pešaka, kao što je merenje brzine u zonama pešačkih prelaza.

Međutim, MUP skreće pažnju i na istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, koja ukazuju da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovodi u opasnost.

Komentari (0)

Srbija