Aktuelno

Ukinuta presuda Šariću: Apelacioni sud naložio ponovno suđenje za pranje novca, proces u kome je osuđen na 9 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2022

-

15:45

Ukinuta presuda Šariću: Apelacioni sud naložio ponovno suđenje za pranje novca, proces u kome je osuđen na 9 godina
Darko Šarić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu na devet godina zatvora za pranje novca Darku Šariću, i naložio ponovno suđenje, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Šarić je bio osuđen na kaznu od devet godina zatvora, a ostali optuženi na kazne do sedam godina zatvora. Dve prvostepene presude su potvrđene, i to Dubravki Štrbac i Nemanji Krstiću, kojima se neće ponovo suditi.

"Po nalaženju Apepelacionog suda, u osuđujućem delu, osnovano se žalbom Tužioca za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka u odnosu na prvu radnju opisanu izrekom prvostepene presude, jer presudom nije potpuno rešen predmet optužbe", navodi sud. 

Kako se dodaje, optužnicom je, Šariću stavljeno je na teret krivično delo pranje novca u produženom trajanju, a ostalima krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnog dela i krivično delo pranje novca u produženom trajanju.

"Međutim, prvostepeni sud je propustio da odluči o krivičnom delu udruživanje radi vršenja krivičnog dela koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optužbe", ističe se.

"Nadalje, prvostepena presuda je zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka i jer je izreka iste nerazumljiva, protivrečna sama sebi, a u obrazloženju nisu dati dovoljni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude", navodi sud uz pojašnjenje.

"Takođe, imajući u vidu vreme izvršenja krivičnog dela, po nalaženju Apelacionog suda, osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da su razlozi prvostepenog suda potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni u delu obrazloženja gde sud zaključuje da postoji sumnja da novac koji je uložen u preduzeće 'Štampa sistem' potiče od prodaje opojne droge, te da se radi o prljavom novcu koji pripada grupi koja se u tom vremenskom periodu bavila vršenjem krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Ovo najpre stoga, što iz pisanih dokaza u spisima predmeta proizlazi da su radnje vezane za kupovinu i ulaganje u ovo preduzeće preduzimane još tokom 2006. godine, dok iz izreke presude proizlazi da je grupu koja se bavila vršenjem ovog krivičnog dela okr. Šarić oformio tokom 2008. godine, a da je konverzija i ulaganje novca usledilo tek 2008, 2009. i 2010. godine", navedeno je.

Prvostepena presuda pre dve godine

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu od 31. jula 2020, koja je sada ukinuta, zbog izvršenja dva krivična dela pranje novca, jedno u produženom trajanju, a drugo podstrekavanjem, Darko Šarić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Pored njega, osuđeni su bili i Nebojša Jestrović na kaznu zatvora od pet godina, kao i još 11 lica, i to na kazne zatvora od dve do sedam godina.

Takođe, oduzeta je imovina pribavljena izvršenjem krivičnog dela i to: privredno društvo „Mladi borac" Sonta, "Jedinstvo" Gajdobra, "Mitrosrem" Sremska Mitrovica, UTP "Putnik" a.d. Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" Preševo, "Danzo invest", imovina "AMC Zvezda" iz Pančeva – konkretno magacinski prostor i pravo korišćenja prateće katastarske parcele u Pančevu, te tri stambena objekta u Beogradu.

"Okrivljeni Darko Šarić, Nebojša Jestrović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić i Stevica Kostić su oglašeni krivim što su prljav novac kriminalne grupe koju je 2008. godine oformio okr. Darko Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila vršenjem krivičnog dela neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, uvodili u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo, tako što su tokom 2008. godine, 2009. i 2010. godine vršili konverziju i prenos imovine sa znanjem da ta imovina potiče od krivičnog dela, u nameri da se prikrije i lažno prikaže nezakonito poreklo imovine", navodi se u prvostepenoj presudi.

"Okrivljeni Darko Šarić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Nebojša Jetrović, Aguš Erdinč, Goran Vučković i Goran Bogdanović su oglašeni krivim i što su prljav novac kriminalne grupe koju je 2008. godine oformio okr. Šarić sa više drugih lica, a koja se bave izvršenjem krivičnog dela neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, uvodili u novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo i to tako što su u martu 2009. godine, u Vranju i Beogradu, izvršili konverziju imovine, gotovog prljavog novca u iznosu od 280.000,00 evra u pravo vlasništva na akcijama preduzeća 'Bratstvo' Preševo", dodaje se.

Apelacioni sud u Beogradu je, inače, u julu za još tri meseca produžio pritvor Darku Šariću i ostalim osumnjičenim članovima njegove organizovane kriminalne grupe koji su uhapšeni sredinom aprila - advokatu Dejanu Lazareviću, Urošu Radovanoviću i Dušku Mirkoviću. Istragom tužilaštva obuhvaćeno je ukupno 12 osoba.

 

Komentari (0)

Srbija