Aktuelno

Mihajlović: MInistarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću u rudniku Soko

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2022

-

12:46

Mihajlović: MInistarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću u rudniku Soko
Mihajlović: MInistarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću u rudniku Soko - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da to ministarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću koja se dogodila u aprilu ove godine kada je osam rudara izgubilo život u rudniku Soko u Sokobanji.

"Ministarstvo sprema krivičnu prijavu. Mi i te kako smatramo da ima osnova za krivičnu odgvornost. Dosta je tu ljudi koji bi trebalo da objasne šta su radili, a odnosi se i na to što nisu imali odobrenje i na to sto nisu imali projekat koji nije imao odobrenje, tačnije odbijen je. Odnosi se na činjenje ili pogrešno cinjenje u toku noći kada se sve desilo. Sve je snimljeno postoje audio zapisi", rekla je ministarka za Tanjug i dodala da će priijava uskoro biti predata Višem tužilaštvu u Nišu.

Mihajlović je rekla i da je novi Zakon o rudarstvu neophodan kao i osnivanje komore rudarskih i geoloških inženjera.

"Novi zakon je osnova da rudari bolje žive, da imaju bolje uslove i za život i za rad. Srbija je bogata mineralnim sirovinama, vrednost nekih naših mineralnih sirovina se procenjuje na 250 milijardi evra. To je razlog zašto smo mi hteli ozbiljan zakon i podzakonske akte. Zasto smo hteli da napravimo komoru jer moramo da okupimo struku. Ona je ta koja treba da vodi rudarstvo, a sa druge strane da zajednički učinimo sve što možemo da uslovi u rudunicima budu mnogo drugaciji od onoga kako je sada, posebno kada je reč o podzemnoj eksploataciji", rekla je Mihajlović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija