Aktuelno

Autobus sa decom iz Srbije se prevrnuo u Bugarskoj: Povređeno 12 putnika, razbijali prozore da izađu

Komentari

Autor: Euronews

14/08/2022

-

20:32

Autobus sa decom iz Srbije se prevrnuo u Bugarskoj: Povređeno 12 putnika, razbijali prozore da izađu
Autobus sa decom iz Srbije se prevrnuo u Bugarskoj: Povređeno 12 putnika, razbijali prozore da izađu - Copyright BGvoice

veličina teksta

Aa Aa

Autobus šabačkih registracija sa 48 putnika, među kojima je veliki broj dece, prevrnuo u Bugarskoj, na auto-putu Trakija, javio je Euronews Bugarska. Prema navodima bugarskog ministarstva zdravlja, poginulih nema, a 12 osoba je povređeno – osmoro dece i četvoro odraslih. Ministarstvo je saopštilo i da su jedno dete i jedna odrasla osoba teže povređeni u nesreći. Svi povređeni putnici prevezeni su u bolnicu u Staroj Zagori, koja je najbliža mestu nesreće.

U autobusu je bilo 38 dece i 11 odraslih, a kako navode bugarski mediji putnici su uspeli da iz prevrnutog vozila izađu kroz prozore koje su morali da razbiju.

Svi povređeni su prevezeni u Univerzitetsku bolnicu u Staroj Zagori, potvrdio je direktor te zdravstvene ustanove  Jovčo Jovčev. 

"U bolnicu je dovezeno 17 dece. Najmlađe ima šest godina, najstarije 17 godina. Troje ima teže modrice i ogrebotine, idu na snimanje radi dijagnoze. U slučaju jednog muškarca neophodna je amputacija noge“, rekao je Jovčov.

Deca su putovala iz Nesebara. Oni su deo folklornog ansambla JU-LIRA. Većina je iz Batajnice, koja je predgrađe Beograda u Srbiji, navodi portal.

"Krenuli smo iz Sunčanog Brega i napravili pauzu na pumpi koja se nalazi 10 kilometara odavde. Sve je bilo u redu. Vozača je bio odmoran, naspavan. Samo je jedan otac poželo da sedne napred jer se zagrcnuo i hteo je da se iskašlje. Vozač je hteo da mu spusti sedište jer nije znao kako. Kako se vozač nagnuo da spusti tako je skrenuo sa puta", rekla je jedan putnica iz autobusa za BTV.

Željko Jović, ambasador Srbije u Bugarskoj za Euronews Srbija navodi da je prema informciji dostavljenoj Ambasadi 46 osoba primljeno u bolnicu u Staroj Zagori.

"Nemamo detaljnijih informacija osim jedine informacije Ministarstva spoljnih poslova Bugarske koja nam je saopštila da na svu sreću nema poginulih i da navodno nema teže povređenih, ali o stepenu povreda možemo govoriti kada sva dijagnostika bude završena", rekao je Jović.

On je istakao da su sve bugarske institucije promptno reagovale. Dodao je da će službenici Ambasade noćas obići povređene .

Nakon nesreće, na lice mesta, 216 kilometara od Sofije, kod Stare Zagore, stigla su dva vozila hitne pomoći, vatrogasna jedinica i nekoliko policijskih vozila. 

Po nalogu glavnog tužioca Ivana Geševa, ekipa istražitelja Nacionalne istražne službe izašla je na mesto saobraćajne nezgode kod Stare Zagore kako bi ove noći otpočela istražne radnje.

 

BGvoice

 

Stanimir Stanev, zamenik glavnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi Nova TV je precizirao da je, prema prvim informacijama, bilo oko 10 povređenih, ali da još nema informacija o njihovom stanju.

Stanev je naveo da još ne može da komentariše uzroke nesreće, ali je izvesno da je kolovoz bio vlažan. 

BGvoice

 

Prema izjavama očevidaca, autobus je iznenada skrenuo udesno i sleteo u jarak, a u nesreći nije učestvovalo drugo vozilo. Policajci koji su stigli na lice mesta testirali su vozača autobusa alkotestom i njihova reakcija nije pokazala da je pijan, rekli su očevici.

Ljudi sa privatnim automobilima zaustavljeni na auto-putu pružili su prvu pomoć nastradalima. Svedoci navode da je prvu pomoć povređenima pruđio i jedan lekar.

"Jedan čovek bio doktor, bugarski. Bila je velika panika među putnicima. On se tu zadesio. Pomagao je povređenima  i govorio šta ko da radi. Trebalo bi da naprave spomenik ovom čoveku. Ne želim nikome da vidi takav prizor – uplakanu decu oblivenu krvlju", rekao je svedok Teodor koji je pomogao putnicima u autobusu. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je večeras sa ministrom inostranih poslova Bugarske Nikolajem Milkovom o stanju putnika iz autobusa koji se prevrnuo nedaleko od Stare Zagore u Bugarskoj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sva povređena deca su hospitalizovana i dva ministara će biti u stalnoj vezi zbog razmene informacija o njihovom oporavku.

Milkov je preneo da u udesu nije bilo poginulih i da će porodice povređenih biti kontaktirane, izrazivši nadu da će uskoro moći da budu sa svojom decom.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar krenuo je večeras za Sofiju kako bi obišao naše državljane povredjene u saobracajnoj nesreci koja se večeras dogodila u Bugarskoj, saošteno je iz MInistarstva.

Lončar će na licu mesta da se upozna sa stanjem povreda svih naših gradjana koji su se nalazili u autobusu koji se prevrnuo, ali i da se dogovori sa bugarskim kolegama o daljim koracima u njihovom lečenju, i da razmotri da li je potrebna neka dodatna pomoć povređenima.

Komentari (0)

Srbija