Aktuelno

Slučaj Petnica potresa Srbiju - da li je kasno za krivičnu odgovornost osumnjičenog?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/06/2021

-

16:16

Slučaj Petnica potresa Srbiju - da li je kasno za krivičnu odgovornost osumnjičenog?
Slučaj Petnica potresa Srbiju - da li je kasno za krivičnu odgovornost osumnjičenog? - Copyright Wikipedia.org/Vuk98

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je predistragu nakon pisanja medija o ovoj aferi Petnica, a u Tužilaštvu kažu da niko do sada nije podneo prijavu zbog seksualnog uznemiravanja u Istraživačkoj stanici. Zaštitnik građana je pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Petnice.

Policija je počela istragu nakon pisanja nedeljnika "Vreme" o slučajevima zlostavljanja u Istraživačkoj stanci Petnica. Kako je potvrdio je direktor Petnice Nikola Božić, juče je počeo proces davanja izjava povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje.

Istražne radnje inicirao je Viši javni tužilac u Valjevu koji je policiji naložio da obavi razgovore s pređašnjim i sadašnjim direktorima ISP Vigorom Majićem i Nikolom Božićem. Prema nezvaničnim saznanjima, razgovor će biti obavljen i sa bivšim radnikom Istraživačke stanice, kojeg su devojke u svojoj ispovesti označile kao zlostavljača i identifikovale kao "S".

Istraživačka stanica Petnica

 

Polaznice ove istraživačke stanice prijavile su uznemiravanje prvi put još 2014. godine i to potvrđuju obojica visokih rukovodilaca ove institucije, i bivši i aktuelni direktor Petnice, Vigor Majić i Nikola Božić. Uprava sve do 2017. godine nije udaljila iz Petnice čoveka koji je označen kao vinovnik zlostavljanja, ali je on je posle 2018, kada je sa njim raskinut ugovor o radu, i dalje bio angažovan na poslovima u Petnici najmanje do 2019. godine.

Zastareo slučaj?

Nakon objavljivanja priče, uprava Petnice iznela je informacije da je znala za slučajeve, ali činjenica da slučaj do sada nije prijavljen nadležnima, otvara pitanje da li će ovaj slučaj ostati bez sudskog epiloga.

Advokat Denis Bećirić rekao je za Euronews Srbija da "ako su dela izvršena prema maloletnicima, ali pre donošenja Marijinog zakona, pre 2013. godine, onda zastarevaju, a ako su dela učinjena posle toga, onda ne zastarevaju". On navodi da još ne zna opis krivičnog dela, ali da većina dela iz grupe, koja su učinjena prema maloletnicima, ne zastareva, jer potpadaju pod zakon.

Euronews TV

Kada je reč o odgovornosti uprave IS Petnica, koj je znalo za ove slučajeve još 2014. godine, Bećirić kaže da su jedno priče i saznanja, a drugo konkretni dokazi.

"Moralno je svakako da su prijavili policiji da se nešto dešava i da policija to isproverava, a da li bi krivično odgovarali ako nisu, iskreno mislim da ne, na osnovu onoga što je meni dostupno da pročitam i vidim", kaže advokat Denis Bećirić za Euronews Srbija, navodeći da je potrebno još mnogo više detalja da bi se uvidela moguća krivična odgovornost.

Wikipedia.org/Vuk98

 

On je istakao da je očigledno da se radi o slučaju zloupotrebe autoriteta.

"Ako uzememo da su priče tačne, a ja verujem u slučaju Mike Aleksića da jesu, jer tu znam dosta detalja, ovde ne znam, ali očigledno da jesu. Ima dosta drugih priča koje još nisu u javnosti, javno izrečene, ali se pričaju da ima takvih slučajeva i u drugim sistemima da tako kažem, ne samo obrazovnim, sportskim", kaže Bećirić.

Brisanje podataka iz kompjutera osumnjičenog

Računar koji je koristio S. je pre nekoliko godina formatiran i time je uništeno sve što se u njemu nalazilo što dodatno komplikuje situaciju. To je za nedeljenik "Vreme" potvrdio Vigor Majić, bivši direktor Petnice, koji je naveo da su oni "ceo računar uzeli i reformatirali".

"Nismo pregledali. Verovali smo da ćemo tu videti stvari koji nisu u redu i da to ne treba više da postoji. Mislili smo da štitimo decu", naveo je Majić.

Da li ovaj čin može da predstavlja uništavanje dokaza - advokat Bećirić kaže da bi to moglo da se tako tretira, ukoliko se ispostavi da je ta informacija tačna i da je nešto svesno uništeno.

"Nelogično je da niko nije pogledao šta je na disku. Ne bih da upotrebim neku grubu reč, ali ja iskreno ne verujem u tu priču. Zvuči mi potpuno nelogično da neko uzme i ne proveri uopšte da li su optužbe istinite ili nisu i uzme da formatira disk, a da ne pogleda da li tu ima toga ili nema. Ne verujem da bi iko tako nešto tako uradio. Koji su njegovi motivi da kaže tako nešto, neću da ulazim u to, ali ja iskreno ne verujem u tu priču", rekao je advokat Bećirić za Euronews Srbija.

Kontrola rada Petnice

Zaštitnik građana saopštio je danas da je po sopstvenoj inicijativi, povodom informacija iz medija da je nekoliko bivših polaznica seminara ranije prijavljivalo seksualno zlostavljanje koje je doživelo u Istraživačkoj stanici "Petnica", pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete i te obrazovne ustanove.

Zaštitnik građana od resornog ministarstva traži da ga u roku od 15 dana izvesti da li je do sada imalo saznanja o prijavama za seksualno zlostavljanje polaznica seminara u "Petnici" i na koji način je po njima postupalo, navodi se u saopštenju.

Od Istraživačke stanice "Petnica" zaštitnik građana traži da ga u istom roku obavesti da li je uprava ove ustanove imala saznanja o slučajevima seksualnog zlostavljanja polaznica i na koji način je ustanova postupala u svakom od prijavljenih slučajeva.

Zaštitnika građana, uprava "Petnice" takođe treba da obavesti da li ova obrazovna ustanova ima formiran tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i da li se u slučaju saznanja za nasilje u ustanovi primenjuje Pravilnik o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Ostavke Uprave?

Član Saveta Istraživačke stanice Petnica i nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić rekao je za Euronews Srbija da su ga navodi o zlostavljanju devojaka u Petnici iznenadili, ali da to ne znači da neke detalje nije znao, jer se već neko vreme diskutovalo na tu temu. Dodao je da članovi Upravnog odbora rade na novim procedurama i da je tekst "Vremena" šok za sve.

Povodom toga što je upravi već ranije ukazivano na slučajeve zlostavljanja, Verbić je naveo da veruje da je problem to što ne postoji znanje o tome kako se nositi s nasiljem.

"Mislim da je reakcija izostala, zato što mi generalno u zemlji ne znamo da se nosimo sa nasiljem. Toliko slučajeva nasilja nas uveravaju u to da odluke koje su donošene ranije nisu bile dobre. Ni pravovremene ni adekvatne. Moramo da shvatimo da to nije stvar gde se instinktivno reaguje i gde se na osnovu nekog iskustva presuđuje", dodao je Verbić.

Na pitanje da prokomentariše to što je Vigor Majić nedavno razrešen dužnosti na sopstveni zahtev, Verbić je naveo da misli da to nema veze sa slučajem.

"Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti", poručio je direktor Nikola Božić za RTS.

On je najavio uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika. Organizovaće, kako je dodao, intenzivne programe obuke po tim temama za sve učesnike programa.

Kako prenosi "Blic", programski saveti Istraživačke stanice Petnica sada traže ostavke uprave nakon objavljivanja slučajeva zlostavljanja devojčica u toj stanici.

Komentari (0)

Srbija