Aktuelno

Roleksi u starom tosteru, zmije i vukovi u prtljagu: Najrazličitiji pokušaji krijumčarenja na aerodromu Nikola Tesla

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2022

-

12:05

Roleksi u starom tosteru, zmije i vukovi u prtljagu: Najrazličitiji pokušaji krijumčarenja na aerodromu Nikola Tesla
Roleksi u starom tosteru, zmije i vukovi u prtljagu: Najrazličitiji pokušaji krijumčarenja na aerodromu Nikola Tesla - Copyright Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su na aerodromu "Nikola Tesla", na kojem je samo u prvih sedam meseci ove godine opsluženo 2,1 miliona putnika, svakodnevno suočeni sa najrazličitijim pokušajima krijumčarenja tako da ne čudi što su u prtljagu putnika pronašli i vuka i crnog medveda ali i stari, upotrebljavani toster pun skupocenih satova, vrednih pola miliona evra.

Slična situacija je na aerodromima širom sveta, a na jednom od njih - u Varšavi putnici imaju priliku da vide deo zaplenjenih predmeta i životinja - od pangolina do krokodila, koji su izloženi u velikoj staklenoj vitrini kao upozorenje da će svaki pokušaj krijumčarenja biti osujećen.

Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

 

U Upravi carina u izjavi za Tanjug podsetili su na učestale pokušaje krijumčarenja zaštićenih vrsta zmija, kao i škorpiona, koje su puntici kao tradicionalne suvenire i napitke donosili sa Tajlanda, ali i na slučaj kada je u koferu čoveka pristiglog iz Kanade pronađena preparirana glava i koža zaštićene vrste crnog medveda.

"Putnik koji je doputovao iz Rusije na sličan način pokušao je da prokrijumčari prepariranu glavu zaštićene vrste vuka", naveli su iz Grupe za odnose s javnošcu Uprave carina.

Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

 

Jedan od najneobičnijih pokušaja krijumčarenja skupocenosti, kako dodaju, bio je u starom, upotrebljivano tosteru, u koji je putnik nagurao devet Roleks satova, vrednih 500.000 evra.

Podsećaju da su na graničnom prelazu na aerodromu "Nikola Tesla" zabeležene i brojne zaplene vrednih umetničkih slika, starog novca, srebrnine i drugih umetnina, među kojima su mnoge, osim materijalne i kulturne, imale i antikvitetnu vrednost.

Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

 

Nije neuobičajno, kako kažu, da se otkirivaju i narkotici "sakriveni" na nezamislive načine - u koferu punom odeće natopljene kokainom, u gitrari, đonu od cipela ...

I danas se, dodaju pamti slučaj "mule" iz Bolivije koja je pokušala u sebi da prokrijumčari više od 100 kesica kokaina.

Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

Rezultati rada carinika dragoceni su svuda, a na varšavskom međunarodnom aerodromu "Šopen" oni su predstavljeni svim putnicima kojih je samo u godini pred pandemiju bilo više od 18,9 miliona.

Najimpozantniji zaplenjeni primerci i delovi životinja, nađeni u putničkom prtljagu u preventivne svrhe izloženi su u vitrini glavne aerodromske zgrade kako bi putnike odvratili od svake potencijalne pomisli da će nešto uspešno prokrijumčariti.

Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

 

Pored pangolina, jednog od najprodavanijih sisara na svetu, jedinstvenog po kršljušti od keratina sličnoj ljudskim nokitma, a koij je u epicentar svetske javnosti dospeo kao "glavni krivac" za pojavu korona virusa, pronađenog u putničkoj torbi u aprilu 2019. godine, eksponati u vitrini pokazuju da oštrom oku carinika nije promakao ni krokodil, a ni velika kornjača iz toplih mora.

U vitrini, koja je privukla pažnju Tanjugove ekipe koja je u okviru projekta Puls Evrope boravila u Poljskoj upoznajući se sa stiuacijom izbeglica iz Ukrajine, izložene su i ogromne morske školjke, glava tigra i skoro pa ceo beli medved.

Tu je i čuvena kobra naja naja, prepoznatljiva po specifičnoj glavi, koju u Indiji koriste da zabavalja turiste.

Uz škorpije izložene su i zaplenjene cipele i tašna od krokodilske kože zbog kojih stradaju i tri krokodila, a mogu da dostignu i cenu i od 50.000 hiljada evra, ako su ih napravile čuvene firme poput Ermesa.

Carinici su, kako se može videti, pronašli i slonovu kljovu i džinovsko slonovo stopalo, koje su kao ukrasni predmeti veoma traženi uprkos tome što je međunarodna trgovina slonovačom zabranjena, uz manje izuzetke, od 1989. godine.

Na policama je i zaplenjeno vino od zmije u koje u azijskim zemljama ponekad dodaju i male životinje, škorpije, guštere pa i ptičice, a koje je, kako kineski iscelitelji tvrde i lek za sve bolesti.

Komentari (0)

Srbija