Aktuelno

Aktivisti traže obustavu gradnje novog mosta preko Dunava u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

13/10/2022

-

22:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kada je 1. juna obilazio gradilište budućeg mosta u Novom Sadu, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić najavio je da će izgradnja početi za dve nedelje. Četiri meseca kasnije, gradilište je pusto, a radovi na projektu od izuzetnog značaja za državu nisu ni započeti. I na drugoj obali Dunava situacija nepromenjena. Od juna, kada su posečena prva stabla radi izgradnje mosta, u Šodroš survivor kampu traju celodnevna dežurstva.

"Ovde smo svakako i ne odustajemo, što nas dovodi do činjenice da moramo da se pripremamo i razmišljamo o tome šta ćemo u januaru kada krenu minusi", rekao je za Euronews Srbija Brajan Brković aktivista u Šodroš survivor kampu.

Nevladina organizacija "Svet i Dunav" protiv projekta mosta bori se na drugom terenu. Direktoratu Konvencije Saveta Evrope za očuvanje divlje flore i faune, poznatije kao Bernska konvencija, uložili su žalbu, jer smatraju da bi infrastruktura budućeg mosta ugrozila preko 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta.

Na tu žalbu odgovorile su nadležne državne, pokrajinske i gradske institucije, a svim stranama je posle više meseci čekanja stigao odgovor. Od nadležnih institucija traženo je da do kraja januara dostave dodatne informacije. Za nevladin sektor to znači da i izgradnja mosta mora da sačeka.

"Ako je potrebno mi ćemo tražiti i sudsku zabranu da se to zaustavi, a ceo proces mora biti na stend baju do konačne odluke Bernske konvencije", ističe Danijela Stojković iz NVO "Svet i Dunav".

U Gradu isti odgovor drugačije čitaju – da je na stend baju zapravo žalba aktivista.

"U odgovoru na žalbu Bernske konvencije nije zatražena obustava radova na izgradnji mosta, već samo dodatno pojašnjenje i informacije o izgradnji mosta. Postupak izgradnje mosta je u potpunosti usklađen sa propisima i transparentan. Što se tiče radova, ove nedelje treba da počne razminiranje terena koje je preduslov da bi se uopšte radovi odvijali", rekao je zamenik gradonačelnika.

Milan Đurić je ponovio da je planirano da sa izgranjom krene do kraja januara: "Na ovom projektu se aktivno radi sa kineskim partnerima. Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, potpisalo je memorandum".

Upitan zašto radovi nisu počeli u junu, kada ih je najavio direktor Koridora Srbije, Đurić je rekao: "U tom momentu nismo znali da Centar za razminiranje uopšte treba da radi taj posao".

Radnici Milenijum tima, kojima je poveren posao razminiranja, prvi put su sa mašinama na teren izašli 16. septembra, međutim istog dana su se i povukli. Aktivisti iz Šodroš kampa blokirali su im put. Ta kompanija saopštila je posle da kao podizvođači nisu adresa za proteste.  Aktivisti su, s druge strane, najavili da će i sledeći put učiniti isto.

O kašnjenju radova Koridori Srbije nisu se oglasili ni posle mesec dana od upućenih pitanja.

Njihov odgovor i dalje čekaju i "Vojvodinašume", preduzeće koje trenutno upravlja prostorom gde će se graditi most, a kom je delegirano da građevinsko zemljište privede nameni, odnosno da poseče drveće. Kako su pojasnili za Euronews Srbija, još nisu dobili dokumentaciju sa preciziranom trasom i površinom na kojoj to treba da učine.

I dok su se u Skupštini poslanici gotovo jednoglasno složili (66 "za" i troje uzdržano) da je ovaj most neophodan, kako bi se rasteretio saobraćaj, građani ali i strukovna udruženja izrazili su zabrinutost. Uoči sednice ispred Skupštine se okupilo desetak predstavnika neformalne inicijative "Dunavac Šodroš".

Društvo arhitekata Novog Sada ranije je tokom javnog uvida na Komisiji za planove iznelo niz primedbi, međutim, sve one su odbačene. Kako su nam ranije rekli u Društvu arhitekata, jedna od ključnih primedbi tiče se vijadukta koji bi trebalo da penje saobraćaj na most, a koji zalazi daleko na Bulevar Evrope i smatraju da bi to ugrozilo i umanjilo kvalitet života stanovnika tog dela grada.

Komentari (0)

Srbija