Aktuelno

U Smederevskoj Palanci pronađen još jedan mrtav pas, građani i danas protestuju tražeći da se počinioci pronađu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

12:24

U Smederevskoj Palanci pronađen još jedan mrtav pas, građani i danas protestuju tražeći da se počinioci pronađu
U Smederevskoj Palanci pronađen još jedan mrtav pas, građani i danas protestuju tražeći da se počinioci pronađu - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

U Smederevskoj Palanci jutros je pronađen još jedan mrtav pas, za kog se sumnja da je ubijen, i to samo nedelju dana nakon što je javnost uznemirio snimak ubistva uličnog mešanca Zlate koji je objavljen na društvenim mrežama. Ne odustajući od zahteva da se počinioci zločina nad životinjama pronađu, građani Smederevske Palanke za danas su ponovo zakazali protest ispred Opštine.

Rukovodilac Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani Željko Marković za Euronews Srbija kaže da je Tužilaštvo jutros obavešteno o pronalasku tela psa ispred objekta jednog prodajnog lanca u Smederevskoj Palnci i da postoje indicije da je u pitanju nasilna smrt. Dodaje da su na teren izašli policija i veterinar.

Marković navodi da će, ukoliko veterinar utvrdi da do smrti psa nije došlo prirodnim putem, za šta postoji sumnja, biti naloženo veštačenje kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Identitet ubica pasa još nije poznat  

Ukoliko se ispostavi da je pas ubijen, to će biti drugi ovakav slučaj u samo nedelju dana u ovom gradu. Naime, u noći između 12. i 13. oktobra, ubijen je najmanje jedan pas, a snimak tog događaja osvanuo je dan kasnije na društvenim mrežama. Ljubitelji životinja tvrde da je broj ubijenih pasa daleko veći i da su lokve krvi pronađene na više lokacija po gradu, pa i u pešačkoj zoni u centru grada.

Povodom ovog slučaja regovalo je i Osnovno javno tužilaštvo u Velikoj Plani, i na osnovu natpisa elektronskih medija i prijava građana da su u periodu od tri sata do 7.45 časova nepoznata lica usmrtila više pasa pucajući iz vatrenog oružja, formirali predmet. 

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen je za Telegraf rekao da je prema dotadašnjim saznanjima, ubistvo počinjeno motkom ili nekim drugim tupim predmetom. 

Međutim, aktivistkinja Nevena Tošić insistira na tome da su psi ubijeni puškom. "Neprestano se insistira na tome da je to bila samo motka, međutim ljudi su čuli pucnje. Pucnji su prijavljeni", navodi ona.

Tužilac Marković za Euronews Srbija kaže da počinioci tog zločina još uvek nisu identifikovani kao i da policija Tužilaštvu nije dostavila obaveštenja o ovom slučaju iako je to naloženo.

Građani i danas na protestu ispred Opštine

Građani Smederevske Palanke za danas u 12.30 sati zakazalli su novi, treći po redu, protest ispred zgrade Opštine, tražeći da se ubice identifikuju.

Nakon prethodnog protesta građane je na razgovor primio i predsednik opštine, na kome im je obećana saradnja sa udruženjima za zaštitu životinja na daljem rešavanju pitanja brojnosti napuštenih pasa.

Građani su na proteste po prvi put izašli dan nakon što su se snimci i slike ulica u Smederevskoj Palanci na kojima se vide krvavi tragovi, a za koje korisnici društvenih mreža navode da su od ubijenih životinja.

Pojedini stanovnici su se preko društvenih mreža opraštali od gradskog psa mešanke Zlate, za koju se veruje da je na objavljenom snimku, i tokom protesta palili su sveće i donosili cveće uz poruke da se Zlata ne zaboravi.

 

Komentari (0)

Srbija