Aktuelno

UNS: Slučaj ubistva Milana Pantića preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal

Komentari

Autor: Fonet

31/10/2022

-

15:22

UNS: Slučaj ubistva Milana Pantića preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal
UNS: Slučaj ubistva Milana Pantića preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal - Copyright Wikipedia.org/unknown

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj ubistva novinara Milana Pantića od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, saznaje danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Zbog indicija da iza ubistva Pantića stoji organizovana kriminalna grupa, veće efikasnosti istrage i neophodnosti uključivanja brojnih eksperata, novinarska zajednica je godinama tražila da se slučaj premesti u to tužilaštvo.

Kako se navodi, na predlog UNS, Međunarodna federacija novinara je 3. juna usvojila rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili kažnjeni nalogodavci i ubice dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine.

Iz Komisije za istraživanje ubistava novinara rekli su u junu za UNS da smatraju da bi premeštanje slučaja u ovo tužilaštvo predupredilo opasnost da zastari nakon što najiskusniji istražitelji odu u penziju.

"Pantić je pisao brojne istraživačke priče o lokalnim problemima. Istrajan u nameri da rasplete mrežu spornih privatizacija i sumnjivih transakcija, Pantić je informacije prikupljao od policije, tužilaštva, sindikata i rukovodstava firmi. Zbog toga se od početka za motivima ubistva traga u informacijama koje je objavljivao", navodi se u saopštenju.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana. Vraćao se iz prodavnice, u ruci je držao kesu sa veknom hleba, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen.

Komentari (0)

Srbija