Aktuelno

Šapić: Kraljeva česma će biti sanirana i restaurirana

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

17:12

Šapić: Kraljeva česma će biti sanirana i restaurirana
Šapić: Kraljeva česma će biti sanirana i restaurirana - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas sanaciju i restauraciju Kraljeve česme u Lisičjem potoku, gde je prisustvovao obeležavanju godišnjice streljanja Beograđana oktobra 1944. godine.

Šapić je istakao da je Kraljeva česma posvećena jednoj od najvažnijih istorijskih ličnosti u modernoj istoriji srpskog naroda, odnosno kralju Aleksandru Karađorđeviću.

"Zavod za zaštitu spomenika mora da uradi detaljan projekat sanacije i restauracije, nakon toga će se ovaj park urediti i srediti, jer on treba da bude spomen-obeležje žrtvama komunističkog režima", naglasio je Šapić.

On je obećao da će Grad Beograd ovaj projekat završiti zarad nacionalnog jedinstva, odnosno da bi se čuvalo sećanje za buduća vremena.

"Neke stvari moramo da ostavimo iza sebe, ali ne smemo da ih zaboravimo", poručio je gradonačelnik, ocenjujući da je "boljševički, komunistički režim srpskom narodu doneo samo čemer, jad i nesreću".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Polaganju venca na spomen-ploču prisustvovao je i princ Aleksandar Karađorđević, koji je rekao da ovi zločini nikad neće biti zaboravljeni i da stradali nisu dočekali pravdu, ali da zaslužuju sećanje.

Parastos žrtvama Beograda i Srbije služio je starešina Hrama Svetog arhangela Gavrila, Ilija Šmigić sa sveštenstvom i uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija.

Pesnikinja iz Kruševca Nevena Tatić Karajović je pročitala svoju pesmu "Ne ubiše mi oca krvnici", dok je prorektor Univerziteta u Beogradu i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić istakao da su od 1944. do 1946. godine brojni profesori i studenti Univerziteta u Beogradu likvidirani.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar je rekao da su počinioci ovih zločina bez kazne nastavili slobodno da se šetaju ulicama, ali su kažnjeni na najdublji način, jer su izgubili mogućnosti da se vrate u humanost.

"Sećanje na žrtve je naš dug i njihovo pravo. To sećanje od nas traži da budemo uporni u tome da mesta njihovog stradanja budu obeležena, da oni imaju smisao koji odgovara velikoj tragediji našeg naroda", poručio je Lompar.

Događaju je prisustvovao i poslanik Vojislav Mihailović, unuk generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kao i pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija