Aktuelno

Načelnik SBPOK-a: Luka Bojović će biti transportovan u Srbiju 30. novembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija, TV Prva

13/11/2022

-

10:58

Načelnik SBPOK-a: Luka Bojović će biti transportovan u Srbiju 30. novembra
Luka Bojović - Copyright EPA/VICTOR LERENA / POOL

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ninoslav Cmolić izjavio je jutros da će Luka Bojović, koji se trenutno nalazi u Španiji na izdržavanju zatvorske kazne, stići u Srbiju 30. novembra.

"Za sada ne mogu o tome da govorim, znamo samo da će biti transportovan 30. novembra, ovde treba da mu se izvade dokumenta. On je kod nas slobodan čovek, ne vodi se nijedan postupak protiv njega. Naravno, obavićemo neke razgovore sa njim, njemu jeste bezbednos ugrožena u Srbiji, na šta će biti upozoren. Šta će dalje biti, to ćemo tek da vidimo", rekao je Cmolić gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva.

Bojović se u zatvoru nalazi od 9. februara 2012. godine kada je uhapšen u Valensiji, a španski sud ga je nakon toga osudio na kaznu zatvora od 18 godina i to zbog orgnizovanog kriminala. Njemu je tada za falsifikovanje isprava izrečena kazna od tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje - pet, a za posedovanje oružja - deset godina.

Ukoliko se Bojović vrati u domovinu, prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, izvesno je da će ostatak španske, uslovne kazne odslužiti ovde.

Naime, prema članu 39 ovog zakona, uslovi za izricanje krivične sankcije kažu da ukoliko strana država odobrava izručenje uz određene uslove, koji se odnose na vrstu ili visinu krivične sankcije, domaći sud je prilikom izricanja krivične sankcije vezan tim uslovima.

Takođe, član 62 ovog zakona navodi da srpski sud svakako ima obavezu da izrekne sankciju prema krivičnom zakonodavstvu Republike Srbije, ali i to da ona ne može biti stroža od kazne koja je već izrečena u inostranstvu.

Inače, Bojović je i u Srbiji imao obiman krivični dosije, ali na teret mu se nije stavljalo ubistvo. Osuđen je 1996. godine zbog nedozvoljenog držanja oružja na šest meseci zatvora, te godine je napao i zatvorskog službenika i osuđen na još tri meseca. Onda je ponovo 2002. godine osuđen za nedozvoljeno držanje oružja.

Tu nije kraj njegovim hapšenjima. U novembru 2008. godine osuđen je za držanje droge, nedozvoljeno držanje oružja i falsifikovanje isprava. Tom prilikom kazna mu je bila 15 meseci zatvora, ali on je tamo proveo nešto manje od godinu.

Komentari (0)

Srbija