Aktuelno

Srpski pilot ranjen u Nigeriji stabilno, radi se na prebacivanju u Evropu

Komentari

Autor: RTS

18/11/2022

-

15:52

Srpski pilot ranjen u Nigeriji stabilno, radi se na prebacivanju u Evropu
Nigerijska policija - Copyright AP/Sunday Alamba

veličina teksta

Aa Aa

Pilot Bora Đukić, državljanin Srbije, ranjen je sinoć u Majdaguriju u Nigeriji, prenosi RTS pozivajući se na svoja saznanja. On je operisan i u svesnom je stanju. Radi se na njegovom prebacivanju u Srbiju ili Evropu.

U četvrtak je došlo do sukoba među nigerijskim vojnicima, kada je napadač potrčao ka helikopteru nemačke firme GHS koji je sleteo, a kojim je upravljao pilot Bora Đukić.

Napadač je ispalio nekoliko hitaca prema putnicima, usmrtiviši jednu putnicu i ranivši Đukića. Napadač je zatim pritrčao pilotu, a pošto mu se puška zaglavila, ubo ga je dva puta u stomak.

Kako nezvanično saznaje RTS, napadača su ubili nigerijski vojnici.

Porodica Bore Đukića je obaveštena o incidentu, a MSP radi na prebacivanju ranjenog državljanina Srbije u našu zemlju, ili Evropu. On je sinoć operisan i trenutno je u svesnom stanju.

Ambasador Srbije u Nigeriji Ðuro Likar izjavio je danas da je pilot helikoptera Bora Ðukić, koji je teško ranjen u napadu u Nigeriji, noćas operisan i da se sada očekuje odluka lekara da li je spreman za transport u Srbiju.


Kako je Likar rekao Tanjugu, očekuje se da će lekari posle 48 sati od operacije doneti odluku o tome da li je Ðukić spreman za transport u Srbiju.

Ambasador je objasnio da Ðukić radi za nemačku firmu koja pruža logističke usluge helikopterskog transporta za UN u Nigeriji, tako da njegova firma u saradnji sa UN i uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije i ambasade u Abudži, pokušava da organizuje njegov transport u Srbiju, ali odluka u potpunosti zavisiti od procene lekara.

Ambasador Srbije u Nigeriji kaže da motiv napada, za sada nije poznat, ali da je reč o sukobu između nigerijskih vojnika.

Likar navodi da će se više toga znati po okončanju istrage, ali da prema informacijama kojima sada raspolaže, napadač je u trenutku spuštanja helikoptera počeo da trči prema letelici ispalivši pri tome više metaka prema helikopteru i putnicima koji su se iskrcavali.

"Jedan metak je pogodio Ðukića, oružje se zatim zaglavilo, a napadač je nastavio da trči prema Ðukiću i dva puta ga ubo bajonetom u stomak, pre nego što je ubijen. U napadu je ubijena i jedna Etiopljanka, ali se ne zna da li je ona državljanka te zemlje, ili je samo Etiopljanka poreklom", rekao je Likar.

Prema navodima beogradskih medija, Svetski program za hranu (World Food Program -WFP) Ujedinjenih nacija unajmio je čarter helikopter od nemačkog avio operatera, a jedan od pilota bio je upravo Ðukić.

Napadnut je prilikom rutinskog sletanja u Damboi, u Nigeriji, gde se vojska bori protiv islamskih pobunjenika, kada je napadač, nigerijski vojnik, zapucao iz vatrenog oružja, a potom napao i sečivom. Ubijena je jedna humanitarka, jedan vojnik, kao i sam napadač, dok je Ðukić teško ranjen.

Ðukić je smešten u bolnicu u Majdiuguriju, gde je ekipa uspela da se evakuiše. Ðukić je rođen 1962. u Čurugu.

Komentari (0)

Srbija