Aktuelno

"Maskiranje" tablica je krivično delo: Novi trend na ulicama, vozači hoće da prevare "Oko sokolovo" i saobraćajne kamere

Komentari

Autor: Jovana Stanković

27/11/2022

-

11:28

"Maskiranje" tablica je krivično delo: Novi trend na ulicama, vozači hoće da prevare "Oko sokolovo" i saobraćajne kamere
"Maskiranje" tablica je krivično delo: Novi trend na ulicama, vozači hoće da prevare "Oko sokolovo" i saobraćajne kamere - Copyright profimedia, Pixabay, Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Vozači u Srbiji, pre svega oni u Beogradu, dovijaju se na razne načine kako bi pokušali da izbegnu moguće saobraćajne kazne, a jedan od novijih trendova je prepravljanje registarskih tablica ili skivanje njihovog dela. Međutim, ovakvi postupci mogu da ih dovedu do ozbiljnijeg krivičnog dela falsifikovanja javne isprave, ocenjuju stručnjaci za saobraćaj u razgovoru za Euronews Srbija.

Na beogradskim ulicama postalo je primetno da se pojedini vozači odlučuju da preprave ili prikriju svoje registarske tablice, a sve u cilju kako bi na taj način "doskoličili" specijalizovanim vozililma koji kontrolišu ko je propisano ili nepropisano parkirao u Beogradu, poznatijem kao "Oko sokolovo", ali i saobraćajnim kamerama kojih ima svuda po gradu i čiji je posao nadgledanje vozača i evidencija o tome da li poštuju sve saobraćajne propise.

Međutim, vozači su sada postali kreativniji u tome da "izađu na crtu" sistemu, pa pored toga što su ranije tablice prikrivali zaštitnim hirurškim maskama, nalepnicama, fasciklama, papirima i različitim oznakama, oni su u poslednje vreme otkrili novu metodu. Ona zapravo podrazumeva prepravljanje brojeva crnom trakom ili prelepljivanje brojeva ili slova svetlom trakom, pa na taj način, veruju vozači, mogu da nadmudre sistem i policajce i ne budu evidentirani ukoliko su načinili prekršaj.

Međutim, kada policija otkrije ovakav prekršaj, kažu sagovornici Euronews Srbija, vozaču ne sledi samo novčana kazna, već u nekim slučajevima i kazna za krivično delo nezakonite promene identiteta.

Iz MUP-a za Euronews Srbja nisu komentarisali to da li su se u Saobraćajnoj policiji susretali sa ovakvim slučajevima, kao i kako se ovo delo kvalifikuje i kolika je i kakva kazna i šta bi ona podrazumevala. Naime, oni su naš upit samo naveli da je zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da se za registrovano vozilo izdaju saobraćajna dozvola, registarske tablice i registraciona nalepnica i da u saobraćaju na putu mogu da učestvuju samo motorna i priključna vozila za koje su izdati pomenuti dokumenti. Iz policije su takođe dodali i da je istim zakonom propisano da na vozilu u saobraćaju na putu registarske tablice moraju biti postavljane na propisan način. Ukoliko to nije učinjeno na propisan način, dodali su, sledi novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

"Prepravljanje tablica ima elemenata krivičnog dela"

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava za Euronews Srbija da pokušaj prepravke tablica može da bude uzaludan, još, kaže, vozač iz jednog ulazi u u drugi prekršaj i to u onaj u kome ima i elemenata krivične odgovornosti, a odnosi se na falsifikovanje službenih isprava.

"Registarska tablica je javna isprava koja je izdata od strane državnog organa. Svaka prepravka registarskih tablica, neovlašcena, ima elemente krivičnog dela falsifikovanje javne isprave. To je teži oblik krivičnog dela. Svako ko preuzme jednu takvu radnju čini krivično delo i rizikuje zatvorsku kaznu", rekao je Okanović.

Kako je objasnio, kada vozilo u prekršaju snimi "Oko sokolovo" ili kamera, to znači da je verovatno već načinjen određeni prekrsaj, ali kako dodaje, dodatna prepravka ili skrivanje dela registarske tablice je dosta ozbiljnija stvar od toga.

"Ovde se radi o krivičnom delu. Vi izbegavajući prekršaj, rizikujete da počinite krivično delo", dodaje Okanović i navodi da što se zakona tiče, jasno je da je ovako nešto kažnjivo zakonom.

profimedia

 

Sa Okanovićem se slaže i Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, koji navodi da tablica mora da bude jasna i čitljiva i ako se to sprečava na bilo koji način, vozač je u problemu. 

"To znači da će vozaču koji je sakrio tablice stići dve kazne, jedna za nepropisno parkiranje, a druga za nečitljivost registarskih tablica", objašnjava Vujanić.

Kako kaže, prepravljanje tablice ili skrivanje identiteta doživaljava se kao falsifikat, a to je, dodaje protivno zakonu.

"To je falsifikovanje, nema dileme. Registarska tablica je unikatna. Niko drugi sem ovlašćenog organa nema pravo da je proizvodi. Kao što je slučaj sa ličnom kartom. Samo što je ona za živog čoveka, a tablica je za auto.To je identifikacioni dokument. Ko god proba da ga prepravi, on radi falsfikat. To je krivčno delo. Ista je priča bez obzira šta prepravljate, a ako služi kao identifikacioni dokument. Vi ste ga prepravili i lažno se predstavljate. Hoćete da prikrivate svoj identitet ili da si date tuđi, sve jedno je", kaže on.

Kako objašnjava, skrivanje ili prepravljenje tablice svakako znači da vozač želi da prikrije idenditet svog vozila iz određenog razloga i sa posebnom namerom.

"Ko god se lažno predstavlja, to je krivično delo", ponavlja.

Upitan koliko je izvesno da se na ovaj način sistem preveri i da li je to moguće, prof. Vujanić kaže da je teško nadmudirti sistem, jer prevara može da se otkrije brzo i lako, samo je, dodaje, važna ažurnost policajca koji treba tako nešto da uoči.

"Nije mogće prevariti sistem. Kada oni primete da se nešto događa, oni reaguju. Kada pretražuju bazu, vide koji automobil je koje marke i koje boje, i koje tablice idu uz njege. Oni tog momenta mogu da otkriju. Nema takvih 5.000 automobila. Ne možete da nađete neki ford, crvene boje sa nekim registarskim tablicama kojih nema u sistemu. Onda znate da nešto ne štima. Vrlo brzo oni mogu da otkriju čiji je auto, a onda slede snakcije. Samo ako policajac u tom tenutku nije ažuran, to može da prođe u prvom trenutku, ali drugi će sigurno spaziti da je vozilo nepropisno parkirano i vozač će da plati duplu kaznu i za prekršaj i za pokušaj prevare", kaže prof. Vujanić.

Što se konkretno Oka sokolovog tiče, on objašnjava da je tu dodatno lakše jer se u njemu nalazi i policajac koji može uvek i odmah da reaguje na terenu ukoliko vidi da se nešto ne uklapa.

"Ovi iz Oka sokolova, oni kada primete tako nešto, oni stanu i detektuju tačno koji je broj. Mogu na licu mesta sve da provere. Jer postoji video snimak na kojem se vidi onda šta je prepravljeno i kako", navodi prof. Vujanić.

"Neko svesno prikriva idenditet vozila"

I Advokat Aleksandar Radivojević objašnajva za Euronews Srbija da je ovde reč o falsifikatu isprave jer se to, kaže, radi svesno kako bi se prikrio idenditet, ali i ostvarila korist u smislu da se ne dobije kazna ako do prekršaja dođe.

"To je krivično delo falsifikata. Iz razloga što ovo krivično delo obuhvata ne samu činjenicu da vi nešto prepravite, već i da vi korisite nešto što je prepravljeno odnosno, što nije izdato od strane ovlašćenog nadležnog organa. Svako ko je stavio na određeni način neku traku, pa se prave određena slova da bi se zbunio onaj ko treba da izvrši uvid u tablice ili bilo kakve druge markere, to se čini kao delo falsisfikata, ali i kada to koristite vi činite delo falsfifikata. Dakle, onaj ko vozi automobil ne može da se brani time da kaže da je to uradio neko drugi i da ne zna o čemu se radi", objašnjava Radivojević.

Kako je objasnio, postoje prekršaji ukoliko neko nije na pravilan način izvršio registraciju motornog vozila ili sa sobom ne nosi saobraćajnu dozvolu, ali skirvanje dela tablice ili njegova prepravka nema, kaže, veze sa tim.

"Ti prekršaji oko loše registraicje ili nedostatka dokumenta su blaga varijanta, ovo sa tablicama je svesno i po meni je krivično delo. Vi ne smete da dirate nešto što je organ izdao, a to je tablica koja je napolju. Ako izvršite i prepravku nalepnice pa kao da vam vredi još godinu dana i to je krivično delo falsifikata. To je teži oblik prestupa", kaže on.

Upitan da li ima razlike kada je u pitanju prepravka slova ili kada neko prikrije deo registarske tablice, Radivojević kaže da razlike nema, jer je namera ista - da se neko ko predstavlja nadležni organ dovede u zabludu.

"To da li se slovo i prepravi u t ili se samo hamer papir prelepi preko dela tablice nema veze. Način izvršenja je nebitan, bitan je umišljaj. Ako ste vi uradili nešto od toga, parče papria, napepnice ili izolira, to je samo način izvršenja, ali ako je namera bila da se dovede u zabludu organ koji treba da kontroliše da li je registracija u redu, to je samo pitanje umišljaja", kaže on.
Takođe navodi da se ovakve prevare lako otkriju, samo je, dodaje, važna ažurnost policajaca na terenu.

"Njima izađe pogrešna informacija. Tačnije da takvo vozilo ne postoji. To će im odmah biti alarm da nešto nije u redu. Oni bi trebali da naprave određenu potragu za takvim vozilom. Nije teško pronaći", rekao je Radivojević.

Komentari (0)

Srbija