Aktuelno

Deo Srbije pod vodom, u Tutinu se utopilo dvogodišnje dete: Vojska na terenu, izlile se reke u Novom Pazaru i Prijepolju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2022

-

12:50

Deo Srbije pod vodom, u Tutinu se utopilo dvogodišnje dete: Vojska na terenu, izlile se reke u Novom Pazaru i Prijepolju
Deo Srbije pod vodom, u Tutinu se utopilo dvogodišnje dete: Vojska na terenu, izlile se reke u Novom Pazaru i Prijepolju - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Deo Srbije je pod vodom nakon obilnih padavina koje su uzrokovale izlivanje reka. Najteža situcija je u Tutinu gde je reka odnela dvogodišnje dete. Kako je potvrđeno iz policije za Euronews Sbrija, telo deteta izvučeno je u 19 sati.

U Novom Pazaru reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u naselju Šutenovac, a slična situacija je i prema naseljima Postijenje i Blaževo gde je takođe došlo do izlivanja, dok je drastično porastao vodostaj Raške i Trnavice.

Vatrogasci i policija iz Tutina tragali su za detetom koje je oko 16.10 časova upalo u reku Vidrenjak kod ovog grada, rečeno je Tanjugu iz Policijske uprave u Novom Pazaru. U tome mestu je proglašena vanredna situacija, rekao je danas direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović, navodeći da su se i manji potoci pretvorili u bujice.

"Situacija je najteža u Tutinu gde su svi vodostaji drugog reda, oni mali nevidljivi potoci, zbog obilnih padavina postali ozbiljne bujice koje su ugrozile pojedine kuće i delove infrastrukture", rekao je Puzović za Radio Beograd 1.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

Gašić i Vučević u Novom Pazaru

Pripadnicima Vojske pridružili su se, po naredbi predsednika, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić su stigli u Novi Pazar.

Kako je potvrdio Gašić, pet spasilačkih ekipa traga za nestalim detetom u Tutinu, a zvanična prijava o nestanku MUP-u i dalje ne postoji, pa se zato to ministarstvo do sad nije zvanično oglasilo.

"Jedno dete u romskom naselju je nestalo, starosti dve godine, i već je naših pet timova spasilačkih na samoj reci i pretražuju korito", naveo je Gašić.

Poručio je da o tome ne može ništa više da kaže dok ne odu na lice mesta. Gašić je naveo da je teža situacija u Tutinu nego u Novom Pazaru.

"Imali smo izvlačenje jednog automobila sa dvoje ljudi i čišćenje podruma", dodao je Gašić. Naveo je da se reka povukla i da u ovom trenutku imaju cilj da pomognu građanima Tutina da izvuku vodu iz podruma.

Ukazao je da je u Novom Pazaru situacija pod kontrolom. "Ali dolazimo do problema koji su nam godinama unazad prisutni, pogotovu u poslednje vreme kada se i klima bitno promenila i u našoj zemlji, kao i u celom svetu, a to je da ne vodimo računa o našim rekama dovoljno dobro, da su nam one postala najlakša mesta za bacanje smeća i onda dolazi do zapušenja", poručio je Gašić.

 

Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je da će u saradnji sa lokalnim samoupravama ministarstvo kojim upravlja da pomogne u svemu i čemu treba u Tutinu i u Novom Pazaru.


"Angažovali smo jedinstvene mehanizacije Vojske Srbije u skladu sa zakonom. Tu smo da pomognemo građanima. Ali mnogo zavisi i od samih građana – da ne gradimo objekte tamo gde nije predviđeno da se gradi i da ne bacamo otpad tamo gde ne treba. Posle se dese neke nesreće, pa su potrebne istrage zašto je do toga došlo. Ovo neka bude još jedna opomena za sve nas", rekao je on.

Uvedena je vanredna odbrana od poplava, a građani se upozoravaju da budu dodatno oprezni prilikom prelaska mostova, kao i da se ne kreću u blizini reka. Mehanizacija javnih preduzeća je na terenu, a hitnu sednicu održaće i Štab za vanredne situacije.

 

Delovi Novog Pazara ostali bez vode

Viši delovi Novog Pazara, kao i stanari viših spratova stambenih zgrada, ostali su bez vode, dok je u ostatku grada značajno smanjen pritisak zbog velikog zamućenja vode na izvoru Raške, javljaju lokalni mediji.

Direktor novopazarskog JKP “Vodovod i kanalizacija” Gradimir Nedeljković kaže da je proizvodnja i prerada vode na novom filterskom postrojenju prekinuta zbog velike količine blata u sirovoj vodi, prenosi portal Indeksonlajn.

“Jedinica kojom se meri mutnoća je pet, iznad toga je mutna voda. Mi sada dobijamo sirovu vodu sa ocenom 200, to je bukvalno blato. Zbog toga smo isključili novo filtersko postrojenje i preko njega uopšte nema proizvodnje vode“, naveo je Nedeljković.

Dodaje da dežurne ekipe vodovoda pokušavaju da osposobe staro postrojenje, ali i da je to ograničeno zbog visoke mutnoće i češćeg pranja filtera.

Javna preduzeća iz Kraljeva i Čačka dopremiće Novom Pazaru oko 8.000 džakova sa peskom, a JVP Srbijavode uputiće i mehanizaciju u taj grad ako bude potrebe.

 

Predsednik Vučić je u stalnom kontaktu sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i sa predstavnicima lokalne samouprave. Kako kaže, država će da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posledica vremenske nepogode.

 

Na potezu Rudarsrska Ada postavljeno je oko 3.000 džakova, prenosi RTS. Rudari Ibarskih rudnika, njih 30, pune džakove peskom i postavljaju nasip u mestu Baljevac u opštini Raška.

 

 

Rukovodilac za vanredne situacije Novog Pazara Ismail Dupljak izjavio je danas da se voda u gornjem toku reka Jošanica i Trnavica povukla u korito i da u opštini Novi Pazar nije bilo poplavljenih kuća ni domaćinstava.

"Jednim delom je u ulici Prijepoljska Jošanica bila izlivena oko stotinak metara i sa jedne i sa druge strane obale. Naše mašine su uklonile jedan čep tako da voda protiče bez ograničenja", rekao je Dupljak za Tanjug.

On je naveo da su u selu Zaguljača mašine takođe uklonile dva zagušenja kod dva mosta gde su se takođe formirali čepovi, tako da voda sada može nesmetano da teče.

 
 

Lim se izlio u Prijepolju na tri mesta

Usled obilnih padavina, reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju - u Brodarevu, Ivanju i Zalugu.

U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni i vodena stihija preti da ugrozi Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište, prenosi Rina.

Zbog veoma nepovoljne situacije hitno je zasedao Štab za vanredne situacije koji je, kako je rekao predsednik opštine Vladimir Babić, doneo odluku da se zabrani prelaz preko visećeg mosta dok se vodostaj Lima ne vrati u dozvoljene granice.

"Zabranili smo pristup sportskim terenima ORSI. Zabranjen je prolaz lokalnim putem uz obalu reke Lim u MZ Ivanje, a pratiće se vodostaj Lima na magistralom putu u mestu Strugovi. U Šarampovu će biti nastavljeno postavljanje zapreka, a u Brodarevu će se pratiti situacija u okolini Vatrogasnog doma", naveo je Babić za Rinu.

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici “Ibar- Kraljevo, Novi Pazar“, sektor M.12, na slivu reke Zapadne Morave i redovna odbrana na Vodnoj jedinici „Lim-Prijepolje“ sektor S.7, saopštilo je danas JVP Srbijavode.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je i na vodnim jedinicama „Drina Loznica“, „Kolubara- Valjevo“, „Lepenica-Kragujevac“, „Velika Morava - Ćuprija, Paraćin“ „Zapadna Morava - Kruševac“ „Zapadna Morava - Čačak“.

I Republički Hidrometeorološki Zavod (RHMZ) upozorio je danas da će na Limu kod Prijepolja vodostaji u narednih 12 sati biti u većem porastu, sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata.

Inače, zbog obilnih padavina pokrenuta su i brojna klizišta i odroni. Tokom noći gotovo 200 kubika kamenja i zemlje sručilo se na magistralu kod Brodareva i preseklo državni put ka graničnom prelazu Gostun sa Crnom Gorom. Danas popodne uspostavljen je normalan režim saobraćaja, saopštilo je JP "Putevi Srbije".

Voda se izlila i na Kosovu i Metohiji

Obilne kiše dovele su do poplava u nekoliko gradova na Kosovu i Metohiji, prenose mediji u Prištini. Na severu je u pojedinim delovima došlo do izlivanje reke, a voda je poplavila pomoćne objekte i približila se kućama.

Prema navodima medija, slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra. Kossev navodi sa je u mestu Joševik u opštini Zvečan došlo do izlivanja reke Jošanice koja je poplavila pomoćne objekte.

Ibar se na severu još nije izlio duž magistralnog puta Mitrovica-Raška, ali voda dostiže maksimalni nivo korita reke i nosi velike količine granja i smeća. Pojedini delovi magistralnog puta su, međutim, preplavljeni vodom, bujice nose pesak na put, a primetni su i odroni.

Problema ima u Peći, Istoku, Vučitrnu i Juniku, prenosi Kljan Kosova. Pojedini putevi su neprohodni zbog vode. Obilna kiša dovela je do problema u snabdevanju pijaćom vodom u opštini Ðakovica, zbog zamućenja vode.

Vodostaj sve veći i u Crnoj Gori, srušen most kod Kolašina

Obilne kiše na području Berana takođe su počele da stvaraju ozbiljne probleme zbog naglog rasta vodostaja reke Lim i drugih manjih reka.

U mestu Lugovi u blizini magistalnog puta Kolašin-Crkvine srušen je most, prenosi portal RTCG.

Stanovnici naselja Donji Talum rekli su da su zbog porasta vodostaja ugrožene pojedine kuće i da su u tom naselju poplavljene i neprohodne i neke ulice.

Opštinski stab sa zaštitu od elementarnih nepogoda danas će održati sednicu zbog trenutne situacije.

Obilne padavine na području Podgorice dovele su do povećanja nivoa vode na izvorištu Mareza. Vodostaj reke Morače jutros je dostigao gotovo 11 metara, navodi portal RTCG.

Komentari (0)

Srbija